Osteoporoza cere diagnosticare timpurie

Osteoporoza a fost asociata mult timp cu inaintarea in varsta si nu i s-a acordat suficienta atentie. Acum insa, cand studiile ne spun ca este a treia cauza de mortalitate in tarile civilizate si ca afecteaza peste 200 milioane de oameni la nivel mondial, interesul public incepe sa creasca. Campaniile de informare si combatere sunt activate, iar privirile se indrepta spre mamele noastre, care au acum sansa de a-si mentine sanatatea mai mult timp.
Cu ocazia zilei de 20 octombrie, ziua mondiala impotriva osteoporozei, reteaua privata de sanatate Regina Maria a lansat campania“Multumesc, Mama!”, un program complet de diagnosticare si tratare a osteoporozei.

Osteoporoza este o maladie silentioasa – diagnosticul se pune tardiv, atunci când apar complicatii: fracturile vertebrale si de sold. Aceasta boala, in 80% din cazuri, apare post menopauza, de unde si concluzia ca toate femeile dupa menopauza ar trebui sa-si faca teste screening pentru diagnosticare. Exista doua tipuri de teste: screening care se refera la ultrasonografia calcaneana sau falangeana si test de diagnostic care se refera la DEXA, care stabileste diagnosticul de osteoporoza inainte de aparitia complicatiilor,” declara Dr. Magda Parvu, Medic Primar Reumatologie, Regina Maria.

Programul “Multumesc, Mama!” este centrat pe ideea de preventie a osteoporozei astfel incat mamele noastre sa isi pastreze sanatatea si independenta cat mai mult timp. Testele medicale  sunt nedureroase si ofera informatii despre sanatatea oaselor inainte ca problemele sa apara. La primul control, medicii le vor recomanda un test numit “osteodensitometrie” (DEXA), daca doamnele in cauza au peste 65 ani sau prezinta risc de a avea osteoporoza.  Medicul monitorizeaza evolutia pacinetei pe toata perioada programului (tratamentul dureaza 12 luni). Urmeaza tratamente de tip endocrinologic si reumatologic, iar apoi etapa calificarii pentru tratament. Mai exact, analize de laborator si consult de specialitate care vor stabili forma de tratament. Cea de-a treia etapa este rezervata tratamentului (doar doua injectii timp de un an), un nou consult de specialitate, osteodensitometrie si un alt consult la final.

Text: Daniela Mihalcea, Sursa: reginamaria.ro/multumescmama/. Foto: Reteaua privata de sanatate Regina Maria.