O solutie pentru stimularea digestiei

Alaturi de acupunctura si meditatie, masajul taoist pentru tratarea aparatului digestiv poate avea efecte benefice pentru unele dintre cele mai suparatoare simptome: constipatie, reflux, aciditate gastrica, hernie hietala, digestie lenta, greata, dureri sau chiar balonare. Masajul poate fi realizat de catre o persoana instruita, in cabinetul de specialitate, insa cele mai bune si rapide rezultate le are atunci cand este realizat de catre insasi persoana in cauza. Momentul optim este dimineata, inainte de a te ridica din pat. Iata cum trebuie sa procedezi:

Maseaza cu ambele maini. Maseaza abdomenul prin pozitionarea mainilor pe aceeasi parte a acestuia si tragandu-le simultan, prin sprijinire, pana in partea opusa. Apoi trebuie sa revii, tot prin sprijinire, cu cele doua maini in locul de unde ai plecat. Procedeaza in acest fel, de la stanga la dreapta, de zece ori.

Traseaza cercuri din zona ombilicului. Maseaza abdomenul asezand palmele spre ombilic si fa miscari circulare pornind din centru, apasand cu mainile spre abdomen; trebuie sa faci cercuri care se maresc progresiv, pana la coaste si bazin, de cel putin trei ori. De aceasta data, directia este tot timpul cea a evacuarii intestinului, de la dreapta spre stanga.

Coboara din talie pana in partea de jos a abdomenului. Uneste mainile si apasa cu palmele pe partea dreapta a intestinelor, la nivelul taliei, apoi, continuand sa apesi ambele maini, coboara de la talie pana in partea de jos a abdomenului. Reincepe sa apesi si coboara pana la partea inferioara a abdomenului, readu mainile la nivelul taliei si coboara din nou prin deplasare spre stanga. Apoi repozitioneaza mainile la nivelul taliei, in dreapta, si reia de trei ori.

Maseaza intestinul gros. Asaza varful degetelor la limita inferioara a abdomenului si maseaza prin sprijinire si intoarcere; deplaseaza spre dreapta si maseaza o a doua zona a intestinului gros; deplaseaza degetele si continua, de la stanga la dreapta.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver