Secretul arderilor rapide

Anda Avramescu, medic nutritionist raspunde la intrebarea  lui Carmen Simion :  “Poate o dieta sa stimuleze metabolismul? Imi puteti da un exemplu de ingrediente pe care este bine sa le caut?” Iata care sunt sfaturile

– Nu exista dieta “magica” care sa stimuleze metabolismul, ci numai exercitiul fizic practicat regulat. Metabolismul bazal (adica nevoile energetice de repaus ale organismului) scade de obicei cu varsta, cu cresterea grasimii si cu scaderea masei musculare. Dietele asociate cu sport vor avea un efect pozitiv asupra metabolismului bazal. Cresterea masei musculare si reducerea masei grase prin antrenament fizic pot creste metabolismul bazal cu 5-14 %. Numai dieta, si mai ales cea hipocalorica, va scadea insa metabolismul si va duce in scurt timp la ingrasare.

Exista insa ingrediente care  pot stimula consumul energetic al organismului pentru digestia alimentelor (adica termogeneza indusa de alimente), dar pentru perioade scurte de timp – de exemplu, doar 3 ore in cazul ardeiului iute, mustarului sau cafelei. Termogeneza indusa de alimente sau Efectul termic al alimentelor (ETA) reprezinta doar 10 % din totalul energetic al organismului. Carbohidratii si proteinele au un efect termic mai mare decat grasimile, de aceea grasimile se vor metaboliza si depozita mai usor.
Mai sunt si influente ale temperaturii asupra metabolismului bazal. La temperaturi crescute, in zonele tropicale, metabolismul creste cu 5-20 %. Acest efect nu este nici el de durata, actionand doar in perioada expunerii. Efectul temperaturilor scazute depinde de adaptarea la aceste conditii (data de imbracaminte sau incalzire).

Dr. Anda Avramescu, Medic nutritionist

Clinca Regina Maria: Str Hatmanu Arbore 15-19

Programari: 021 9268