plasturele contraceptiv

Eficient pentru a evita o sarcina nedorita, plasturele contraceptiv incepe sa fie din ce in ce mai cunoscut si la noi in tara. Daca vrei sa descoperi mai multe despre cum se foloseste, cat timp are efect si care sunt posibilele complicatii pe care le poate da, un specialist ne-a raspuns la mai multe intrebari pe acest subiect.

Mirela Popa, medic primar ginecolog si specialistul campaniei de informare si educare pe teme de contraceptie si viata sexuala, Planifica Neprevazutul, spune ca plasturele sau patch-ul contraceptiv este una dintre cele mai stylish metode contraceptive.

Se aplica pe pielea intacta, pentru absorbtie sistemica si, asemenea pilulelor contraceptive, contine doze mici din doi hormoni – un progestativ si un estrogen – similari hormonilor naturali progesteron si estrogen din corpul femeii.

Cu cat timp inainte de actul sexual trebuie folosit plasturele contraceptiv pentru a se evita o sarcina nedorita?

”Inainte de toate, trebuie spus ca plasturele contraceptiv are o utilizare saptamanala – o cutie contine 3 plasturi, fiecare dintre acestia folosindu-se timp de cate o saptamana, consecutiv (21 de zile), dupa care urmeaza o pauza de 7 zile. In a 8-a zi, aplicam un nou plasture, iar procesul o ia de la capat.

Plasturele trebuie aplicat in prima zi a ciclului menstrual (adica in prima zi a sangerarii menstruale). Protectia anticonceptionala apare in primele 7 zile de administrare. Din aceste considerente, in primele 7 zile ale administrarii, trebuie sa utilizam metode suplimentare de contraceptie (de exemplu, prezervativul).

Daca se intampla, totusi, ca in primele 7 zile de la initierea administrarii plasturelui contraceptiv sa avem un contact sexual neprotejat, luam in considerare o posibila aparitie a unei sarcini. Prin urmare, nu mai folosim aceasta metoda de protectie si efectuam un test de sarcina la 4-5 saptamani de la contactul sexual neprotejat.”

Unde se aplica?

”Zonele in care se aplica plasturele contraceptiv includ abdomenul, fesele si partea superioara a bratului. Foarte important este ca pielea sa fie curata atunci cand aplicam plasturele, astfel incat acesta sa aiba aderenta si sa se fixeze bine. Se evita aplicarea pe zonele unde mini-plasturele poate fi dezlipit prin frecare (de exemplu, betelia hainelor).

Foarte important este si sa schimbam zona de aplicare a plasturelui – de exemplu, daca intr-o saptamana il aplicam pe brat, in saptamana urmatoare il lipim pe abdomen. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca pielea de la locul de aplicare nu are leziuni, este curata si uscata. Si, nu in ultimul rand, inainte de aplicare, nu trebuie sa utilizam lotiuni, creme, uleiuri, pudre, farduri sau alte produse pe zona de piele unde este aplicat mini-plasturele sau unde urmeaza sa fie aplicat.”

Exista restrictii in ceea ce priveste varsta?

”Siguranta si eficacitatea acestei metode au fost studiate in cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 18-45 de ani, active sexual si care prefera acest tip de contraceptie.”

Se elibereaza cu reteta de la medicul de familie sau poate fi cumparat direct din farmacii?

”Pentru a putea folosi plasturele contraceptiv si a-l cumpara din farmacii, avem nevoie de o recomandare din partea medicului. Specialistul elibereaza reteta in urma consultului medical, in cadrul caruia a realizat anamneza (o discutie detaliata cu femeia privind istoricul sau medical) si a considerat ca patch-ul este potrivit pentru femeia examinata.

Retinem faptul ca, desi in cele mai multe cazuri, utilizarea plasturelui contraceptiv este inofensiva si ofera o protectie sigura impotriva sarcinii, nu putem sa incepem utilizarea acestuia pe cont propriu, fara recomandarea medicului.”

Cam cat costa sa utilizezi aceasta metoda de protectie?

”Utilizarea presupune folosirea unei cutii de plasturi pe luna, costul acestei cutii fiind de circa 50-60 lei. O cutie contine 3 plasturi contraceptivi.”

Cat timp are efect?

”Asemenea tuturor metodelor contraceptive, si patch-ul contraceptiv este eficient daca este folosit corect, pe toata durata utilizarii. Principala regula de utilizare este „1 patch contraceptiv = 1 saptamana”, timp de trei saptamani consecutive, iar a patra saptamana este fara patch. Fiecare plasture trebuie sa fie inlocuit dupa 7 zile. In aceste conditii, el are eficienta de 99,7%. De exemplu, daca, atunci cand ne-am decis sa folosim plasturii contraceptivi, am aplicat primul plasture intr-o zi de marti, il vom inlocui in martea urmatoare, iar martea devine ziua in care schimbam plasturele. Daca, insa, dupa pauza de 7 zile uitam sa aplicam plasturele, il vom aplica imediat ce ne aducem aminte. In acest caz, este obligatoriu sa folosim o protectie suplimentara in urmatoarele 7 zile.

Daca am uitat sa schimbam plasturele pe care il purtam deja si au trecut mai putin de 48 de ore de la momentul in care trebuia schimbat, inca ne putem baza pe eficienta sa. Totusi, este nevoie sa-l inlocuim de cum ne-am dat seama. In aceasta situatie, ziua de inlocuire ramane neschimbata. Daca au trecut mai mult de 48 de ore, il inlocuim imediat, iar acea zi devine noua zi in care schimbam, de aici inainte, plasturele. Si, desigur, folosim protectie suplimentara in urmatoarele 7 zile.”

De ce ar trebui sa alegem plasturele contraceptiv si nu alte metode de protectie?

”Cea mai buna metoda contraceptiva este cea pe care o poti folosi corect si care se potriveste stilului tau de viata. Judecand dupa rata sa de eficenta, de 99,7% atunci cand sunt respectate indicatiile din prospect, patch-ul contraceptiv este printre cele mai eficiente metode contraceptive existente.

Folosit corect, plasturele trebuie schimbat numai o data pe saptamana, ceea ce elimina grija administrarii zilnice. Mare grija sa nu se dezlipeasca. Eficienta sa nu este influentata de eventualele episoadele de voma sau diaree si putem verifica oricand, dintr-o simpla privire, daca totul este in regula.”

Produce dezechilibre hormonale in corp?

”Nu numai ca nu produce dezechilibre in organsim, ci regleaza ciclul menstrual.”

Are contraindicatii?

”Ca si alte medicamente, plasturele contraceptiv nu ar trebui sa fie administrat in anumite situatii in care utilizarea poate dauna grav sanatatii. Metoda nu este recomandata pentru femeile fumatoare, cu varsta de peste 35 de ani. In plus, plasturele contraceptiv nu ar trebui sa fie administrat in urmatoarele situatii:
• esti insarcinata sau crezi ca ai putea fi;
• dintr-un motiv necunoscut, nu ai un ciclu menstrual:
• in trecut ai avut angina pectorala, infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboza venoasa, flebita, blocarea vaselor de sange ale plamanilor (embolism pulmonar);
• esti sau ai fost bolnava de cancer de san, de cancer al colului uterin sau de cancer vaginal;
• ai o boala cronica a ficatului (hepatita, ciroza);
• ai sangerari vaginale si nu stii care este cauza;
• suferi de diabet zaharat;
• trebuie sa porti gips pe picior;
• in viitorul apropiat, esti programata pentru o interventie chirurgicala sau ai suportat recent o interventie chirurgicala. Administrarea plasturelui contraceptiv trebuie intrerupta cu o luna inainte de operatie si poate fi reluata peste o luna dupa interventia chirurgicala;
• recent (cu mai putin de 2 luni in urma), ai pierdut o sarcina.”

Influenteaza fertilitatea?

”Patch-ul nu afecteaza fertilitatea, el fiind eficient in a preveni aparitia unei sarcini numai in luna in care este folosit (corect!). Dupa intreruperea utilizarii, o sarcina este posibila oricand pentru o femeie sanatoasa.”

Protejeaza partenerii de bolile cu transmitere sexuala?

”Atentie, plasturele nu protejeaza impotriva BTS, ci numai de o sarcina nedorita! Pentru siguranta impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, trebuie sa folosim prezervativul.”

Foto: Guliver

Daca vrei sa gasesti informatii si despre alte metode contraceptive, te poate interesa si: Ce trebuie sa stii despre anticonceptionale. Pot afecta silueta?