Cere opinia dermatologului

Dr. Sebastian Pop, medic dermatolog, a raspuns dilemei Ancai Preda: “La intoarcere din concediu am observat pe piele cateva alunite pe care nu le aveam. Ar trebui sa ma ingrijorez?”

– Alunitele sunt intotdeauna un motiv foarte serios pentru a face o consultatie medicala dermatologica.

– Trebuie să retinem urmatorul sfat: orice alunita care se modifica, sau creste, se pigmenteaza, isi pierde pigmentul sau prezinta modificari ale suprafetei sale, trebuie analizata de catre un medic dermatolog. Iar daca modificarile se dovedesc a fi atipice, aceasta trebuie operata si analizata microscopic. Operatia trebuie să fie facuta de catre un dermatolog experimentat in domeniul chirurgiei pielii iar alunita scoasa trebuie sa fie analizata la microscop pentru a se determina cu exactitate care este natura acesteia si daca aceasta a fost excizata in totalitate.

– Ideal este sa facem macar o data pe an o analiza detaliata a alunitelor cu ajutorul unui dermatoscop digital, mai ales pentru persoanele cu multe alunite. Prin aceasta metoda se poate determina cu mai multa exactitate care sunt alunitele periculoase, evitandu-se astfel o excizie inutila a alunitelor fara risc de transformare intr-un cancer de piele. Cele nepericuloase se pot controla o data pe an, pentru a vedea daca apar modificari la suprafața acestora. In acest fel putem avea linistea ca, atat alunitele noi, cat si cele mai vechi, nu ne pot pune viata in pericol. Controalele dermatologice regulate, la intervale de 6 – 12 luni, pot sa previna cu succes formarea oricaror cancere de piele.

Dr. Sebastian Pop

Medicina Estetica, Dermatologie, Dermato-Chirurgie

Str Povernei 31-33, Bucuresti

Telefon: 021/321.31.97
www.e-dermatologie.ro
Programari@e-dermatologie.ro