Simptomele ovulatiei. Cum ti se schimba corpul, dar si comportamentul.

Simptomele ovulatiei difera de la o femeie la alta. E posibil ca unele sa nu observe vreo schimbare in organism, iar altele sa treaca prin tot felul de stari. Fii atenta la toate, ca sa iti dai seama care e perioada cea mai fertila din luna!

Perioada ovulatiei se manifesta diferit la femei. In timp ce unele ovuleaza in aceeasi zi a ciclului in fiecare luna, altele pot sa aiba ovulatie in zile diferite. E bine sa observi simptomele ovulatiei, mai ales daca vrei sa ramai insarcinata. Asa ca aloca-ti timp si repereaza semnele care anunta aparitia ovulatiei, pentru ca aceea este perioada cea mai fertila din luna.

Simptomele ovulatiei din punct de vedere fizic

Uneori, simptomele ovulatiei pot trece neobservate. Acest lucru se intampla pentru ca nu suntem toate la fel, dar uneori si pentru ca nu suntem atente la corpul nostru.

Potrivit Americanpregnancy.org, primele schimbari apar in lichidul cervical, adica secretia vaginala. Aspectul secretiei incepe sa semene cu cel de albus de ou, iar asta inseamna ca te apropii de ovulatie. In general, ovulatia apare in ziua in care ai cea mai abundenta secretie. Insa nu este la fel pentru toate femeile.

Simptomele ovulatiei se refera si la schimbari ale temperaturii bazale. Cand te apropii de ovulatie, temperatura bazala scade, iar imediat dupa incepe sa creasca puternic. Cresterea temperaturii bazale indica faptul ca ovulatia tocmai s-a produs. Daca iti masori temperatura bazala cateva luni la rand, vei putea anticipa cand apare ovulatia.

De asemenea, colul uterin trece si el prin niste schimbari cand esti la ovulatie: devine moale, ridicat, deschis si umed. Nu e chiar usor sa observi cum e colul uterin in mod normal si cum este la ovulatie.

Acestea sunt simptomele ovulatiei din punct de vedere fizic. Daca le observi, in timp iti vei putea da seama cand esti la ovulatie.

Exista insa si niste simptome secundare: dureri usoare in pelvis, sensibilitatea sanilor, balonare, cresterea dorintei sexuale, simtul mirosului, al vazului sau al gustului mai dezvoltate.

Cum se schimba comportamentul unei femei la ovulatie

Pe de alta parte, schimbarile prin care trece o femeie aflata la ovulatie nu sunt numai fizice. Potrivit Psypost.org, psihologii au observat mai multe schimbari de comportament.

Un ciclu normal dureaza 28 de zile, iar ovulatia incepe, de obicei, la jumatatea ciclului, respectiv in ziua 14 de la prima zi a menstruatiei.

Efectele ovulatiei asupra vocii. In 2008 a fost publicat un studiu care demonstra ca vocea unei femei aflate la menstruatie este mult mai atragatoare – pentru femei si barbati deopotriva – atunci cand ea este la ovulatie.

Efectele ovulatiei asupra alegerilor vestimentare. Un alt studiu a aratat ca ovulatia influenteaza felul in care femeile se imbraca. Cu alte cuvinte, cand suntem la ovulatie, ne imbracam mai sexy sau mai sumar.

Efectele ovulatiei asupra recunoasterii faciale. O femeie aflata la ovulatie identifica mai usor un barbat cu trasaturi masculine decat atunci cand nu este la ovulatie, potrivit unui alt studiu publicat in 2008 in publicatia “Psihologia Cognitiva Aplicata”.

Efectele ovulatiei asupra preferintelor unei femei cu privire la barbati. In 2007, “Jurnalul de Psihologie a Personalitatii si Sociale” a publicat un studiu despre schimbarile preferintelor sexuale ale femeilor pe durata ciclului menstrual. Conform acestuia, ovulatia nu schimba preferintele unei femei in ceea ce priveste partenerii pe termen lung, dar influenteaza preferintele in ceea ce priveste partenerii pe termen scurt. Femeile aflate la ovulatie apreciaza mai mult atractia fizica, barbatii cu muschi si sociabili, cand isi cauta parteneri de scurta durata, fara a aprecia prea mult aceste calitati la partenerii pe care si-i doresc pe o perioada mai lunga de timp. Femeile care nu sunt la ovulatie nu au preferinte foarte diferite de la partenerii pe termen lung sau cei de scurta durata.

FOTO: Guliver

Citeste si: Cauze inexplicabile pentru infertilitate? 11 trucuri de pus in practica!