Puls normal in functie de varsta. Cum stii ca e prea mare?

Puls normal in functie de varsta? 90 de batai pe minut este doar un obiectiv generalizat cand vine vorba de ritmul cardiac. De fapt, exista o formula de calcul!

Ritmul cardiac, cunoscut si sub denumirea de puls, inseamna de cate ori bate inima unui om in decurs de un minut. Un puls normal depinde de individ, de varsta, de starea inimii, daca persoana sta pe loc sau se afla in miscare, daca ia medicamente si de temperatura aerului si a spatiului in care se afla.

Cum sa iti masori pulsul

E bine sa stii ce este un puls normal in functie de varsta, pentu ca, astfel, poti sa stabilesti ce nivel de efort poti depune cand faci sport sau poti identifica eventualele probleme de sanatate.

Cel mai usor loc unde iti poti lua pulsul este incheietura mainii sau pe o parte a gatului. Pune doua degete pe una dintre aceste zone si numara cate pulsatii simti in 60 de secunde. Poti lua in calcul 20 de secunde, apoi sa inmultesti cu trei numarul batailor inimii.

Ce inseamna puls normal in functie de varsta

Ritmul cardiac de repaus se poate masura cand stai calma, asezata sau intinsa. Cel mai bine este sa il masori dimineata, inainte sa te ridici din pat, potrivit Livescience.com care citeaza Asociatia Americana a Inimii.

Un puls normal in functie de varsta inseamna ca, pentru adulti de 18 ani si peste, ritmul cardiac masurat in repaus sa fie intre 60 si 100 de batai pe minut. Pentru copii cu varste intre sase si 15 ani, ritmul cardiac de repaus este de 70-100 de batai pe minut.

Insa un puls mai mic de 60 de batai pe minut nu inseamna neaparat ca ai probleme medicale. Persoanele active au deseori un ritm cardiac mai scazut pentru ca muschiul inimii nu trebuie sa lucreze atat de mult ca sa mentina un ritm constant. Atletii, de exemplu, pot sa aiba puls de 40 de batai pe minut.

De asemenea, un puls mai mic de 60 se poate datora si consumului anumitor medicamente. Insa, daca pulsul mic e insotit de alte simptome, el poate semnala niste probleme de sanatate.

Pulsul maxim si pulsul de dorit

Un puls normal in functie de varsta este ceva relativ, care trebuie luat in considerare impreuna cu alti factori. Toti medicii sunt insa de acord ca pulsul prea mare inseamna un stres pentru inima si celelalte organe.

Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, un puls normal ar trebui sa fie la 50%-85% din nivelul celui mai ridicat puls pe care l-ai avut vreodata. Pulsul maxim se calculeaza scazandu-ti varsta din 220. De exemplu, daca ai 30 de ani, pulsul tau maxim este de 220 – 30, adica 190. Iar pulsul pe care este de dorit sa il ai este de 50%-85% din 190. Asadar, 50% inseamna 95 de batai pe minut, iar 85% inseamna 162 batai pe minut.

Aceasta formula de calcul functioenaza bine pentru persoanele sub 40 de ani, pentru cei care au depasit aceasta varsta, pulsul maxim poate fi supraestimat. Asadar, pentru persoanele peste 40 de ani, formula de calcul este urmatoarea: 208 – (0.75 x Varsta).

Ritmul cardiac poate creste din cauza stresului, starii de nervozitate, deshidratarii si surmenajului.

FOTO: Guliver

Citeste si: Ce sa mananci ca sa ai o inima sanatoasa.