paste cu sparanghel

Cum obtii savoare cu ierburi aromatice

Este cea mai buna perioada a anului pentru aceasta reteta de paste cu sparanghel– ai toate ingredientele la indemana si le poti asocia dupa bunul plac.

Incearc-o intr-un weekend in care iti aduni prietenii la masa – pastele cu sparanghel sunt savuroase, satioase si sigur vor culege laude. Mai mult, este o reteta foarte versatila – poti sa folosesti orice tip de ciuperci gasesti, poti sa inlocuiesti vinul rosu cu unul alb sau, pur si simplu, sa folosesti supa. Apoi, poti sa incerci mai multe ierburi – patrunjel, creson, maghiran, rucola – toate sunt bune.

Ingrediente (pentru 6 persoane):

-800g de sparanghel

-250g de ciuperci proaspete

-2 linguri de unt fara sare

-2 linguri ulei de masline

-2 catei de usturoi prajiti

-1/2 cana de vin rosu

-3/4 cana supa vegetala

-piper proaspat macinat

-500g de paste (fie ele farfalle, fusilli sau ziti); sau 800g de taitei din grau integral

-1 lingura de tarhon proaspat tocat

-1/3 marar proaspat tocat

-1/2 cana de parmezan ras si inca putin pentru topping

Preparare:

Curata sparanghelul de partile dure, taie-l in bucati mai mici, apoi pune-l la fiert in apa cu sare (apa trebuie sa fie deja clocotita) pret de 2 sau 3 minute. Sparanghelul trebuie sa ramana crocant – nu incerca sa il fierbi excesiv.

Curata ciupercile, taie-le si pe acestea in bucati mai mici. Intr-o tigaie pune pe foc untul si uleiul – acum este timpul sa calesti putin ciupercile la foc moderat (nu mai mult de 2 minute). Pune si cateii de usturoi si mai caleste un minut – nu uita sa amesteci usor din cand in cand.

Adauga vinul si supa, sare si piper; mai lasa pe foc inca 3 minute. Acopera si indeparteaza de pe foc.

Fierbe pastele usor al dente. Adauga-le peste sosul preparat in tigaie la foc mediu si mai gateste cu tot cu sparanghel, ierburi si parmezan. Amesteca bine si asezoneaza dupa gust. Preparatul trebuie servit imediat pe farfurii calde si cu un plus de parmezan.

Daca iti place sparanghelul, invata sa faci si aceasta reteta de sparanghel cu parmezan.

Foto: Guliver