Un desert irezistibil

Este anotimpul lor, sunt  bogate in vitamine si au o aroma aparte – este timpul sa descoperi o modalitate speciala de preparare a gutuilor. Iti garantam ca reteta iti va aduce complimente. 

Ingrediente (pentru 6 portii):

– 3 gutui

– 8 linguri de zahar

– 500ml de vin rosu (Cabernet Sauvignon)

– 2 linguri de zeama de lamaie

– 1 lingurita de ghimbir pisat

– 250g afine

– 1 lingura de amidon

– 2 plicuri de zahar vanilinat

– frunze de menta

Preparare:

– Spala gutuile, curata-le de coaja, sectioneaza-le in doua, scoate portiunea cu seminte, iar apoi taie jumatatile in felii subtiri.

– Fierbe intr-un vas 1 litru de apa cu 4 linguri de zahar, ghimbirul si zeama de lamaie. Cand fierbe siropul, adauga feliile de gutui si mai da-le un ragaz de 20 de minute sa fiarba la foc potrivit.

– Scoate fructele si pastreaza siropul in care a fiert.

– Acum trebuie sa fierbi afinele timp de 10 minute in vinul combinat cu siropul ramas de la gutui, cu cele 4 linguri de zahar ramase, peste care adaugi si pliculetele de zahar vanilinat. Strecoara sosul si pune deoparte afinele.

– Dizolva amidonul in 3-4 linguri de apa si toarna-l in sosul fierbinte. Amesteca usor cu un tel si lasa preparatul sa se raceasca.

– Toarna sosul in 6 farfurii intinse (cat sa ocupe baza farfuriei). Deasupra aranjeaza feliile de gutui in forma de evantai. Peste acestea adauga o lingurita de afine si cateva frunze de menta.

 Foto: Guliver