placinta sanatoasa cu dovleac

In plin sezon, ti-am pregatit o surpriza dulce, cu putine calorii, potrivita si pentru vegani, dar si daca vrei sa mananci fara gluten. Descopera o reteta delicioasa de placinta sanatoasa cu dovleac!

Nu cred ca exista un simbol al toamnei mai relevant (si mai delicios) precum placinta cu dovleac. Insa, daca iti doresti o alimentatie sanatoasa, daca renunti la zahar si gluten si daca alegi sa consumi hrana vegana, atunci ar putea fi mai greu sa te bucuri de acest anotimp! Pana acum! Am descoperit pe Mind Body Green o placinta sanatoasa cu dovleac potrivita pentru vegani si pentru persoanele cu intoleranta la gluten. Aceasta reteta a fost creata de actrita Jennifer Esposito, dupa ce a fost diagnosticata cu boala celiaca.

Plina de arome dulci, condimentata, fara zahar rafinat, cu vitamina A, cu aminoacizi si zinc, aceasta placinta sanatoasa cu dovleac va fi desertul tau preferat sau micul-dejun savuros al unei zile de toamna.

In plus, placinta sanatoasa cu dovleac este din categoria alimentelor antiinflamatoare, desi este dulce si contine carbohidrati.

Reteta pentru placinta sanatoasa cu dovleac

Ingrediente pentru 4 portii:

  • Crusta fara gluten (reteta mai jos)
  • 500 de grame de dovleac la cutie
  • ¼ ceasca de lapte de cocos integral
  • ¼ sirop de artar organic
  • Putina zeama de portocala
  • 1 lingurita si jumatate de amidon de arorut
  • 1 lingurita de guma de xantan
  • 2 lingurite de extract de vanilie
  • ¾ lingurita de scortisoara macinata
  • ½ lingurita nucsoara proaspat macinata
  • ½ lingurita ghimbir proaspat ras
  • ¼ lingurita cuisoare
  • 1 lingurita sare Himalaya

Pentru a obtine placinta sanatoasa cu dovleac creata de Jennifer Esposito, incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Coace crusta rimp de 10 minute pana este calda si ferma. Apoi las-o la racit cateva minute, cat mentii cuptorul cald.

Combina celelalte ingrediente intr-un bol si amesteca cu un mixer de mana sau o lingura. Apoi ia amestecul de dovleac si condimente din bol si pune-l in crusta.

Da placinta sanatoasa cu dovleac la cuptor timp de 30 de minute, pana cand placinta este mai ferma. Ea se va intari cat se raceste. Intrucat este vorba de o crusta fara gluten, placinta nu se va innegri. Daca vrei un aspect maro-auriu, unge crusta cu ulei de cocos sau unt fara lactoza cu 10 minute inainte sa o scoti de la cuptor. Ai grija sa nu se arda!

Lasa placinta sa se odihneasca timp de 25 de minute. Placinta sanatoasa cu dovleac rezista la frigider si pana la doua zile.

Cum faci crusta fara gluten pentru placinta sanatoasa cu dovleac

Ingrediente:

  • 1/3 ceasca ulei de cocos
  • ½ ceasca faina de cocos
  • ¼ ceasca faina de manioc
  • ¾ ceasca amidon de arorut
  • 1 lingurita sirop de artar sau zahar de curmale
  • ½ lingurita scortisoara macinata
  • ¼ lingurita sare de Himalaya
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1/3 ceasca apa rece

Este important ca untul si uleiul sa fie refrigerate timp de 20 de minute, sa fie reci. Apoi, intr-un bol, combina toate tipurile de faina si amidonul de ararit. Amesteca cu o furculita, sa nu existe cocoloase. Adauga scortisoara, sarea si vanilia si mai mixeaza.

Pune untul si uleiul intarite, taiate in bucati mici. Toarna si apa rece si amesteca pana cand formezi o coca sfaramicioasa. Apoi formeaza o bila, dupa ce totul s-a omogenizat, si inveleste-o in folie de plastic, pentru a o da la rece. Tine aluatul la frigider timp de 15 minute.

Aceasta coca nu se va intinde in foaie, ci o poti presa direct in forma de copt pentru tarta. Umezeste-ti mainile si preseaz-o pana formezi crusta de placinta sanatoasa cu dovleac. Este mai usor daca iti mentii palmele umede cat presezi.

Daca vrei sa pregatesti crusta dinaintea placintei cu dovleac fara gluten, coace-o in forma timp de 12 minute la 180 de grade Celsius.

Citeste si: Fursecuri fara gluten: reteta perfecta pentru o zi de toamna

Foto: Guliver