mananci ca sa traiesti mult

Care este dieta pentru longevitate? Care este alimentatia recomandata de cercetatori? Descopera ce spun oamenii de stiinta de la Harvard sa mananci ca sa traiesti mult, conform studiilor realizate de ei.

In acest moment exista multe opinii legate de nutritie. Asa ca atunci cand apar studii (dovezi stiintifice) legate de ce sa mananci ca sa traiesti mult, trebuie luate in considerare dovezile.

Un astfel de studiu, sustin specialistii in nutritie de la Mind Bogy Green, a fost publicat intr-un jurnal medical important de curand. Este vorba despre cel mai mare studiu in care se calculeaza dieta pentru longevitate. In acest studiu s-au comparat efectele multor nutrienti: sursele de proteina animala (carne rosie, pui, oua, peste, lactate) si sursele de provenienta vegetala (paine, cereale, paste, nuci, seminte, leguminoase). Au fost examinati peste 130.000 de participanti, pe parcursul a 32 de ani. Autorii studiului sunt cel mai cunoscut om de stiinta din domeniu, Dr. Wallet Willett, de la Harvard si un lider in domeniu, Dr. Valter Longo, de la Univeristatea din Sudul Californiei.

Altfel spus, inainte de a stabili care este dieta pentru longevitate si ce trebuie sa mananci ca sa traiesti mult, inainte sa iti faci orarul meselor, pentru mic-dejun, pranz si cina, trebuie sa vezi ce spune studiul acesta!

Ce trebuie sa stii despre alimentatia recomandata de medici, conform celor mai noi studii

Un esantion de 131.342 de oameni a fost analizat din 1980 pana in 2012. Au fost completate chestionare despre consumul alimentar si s-au studiat efectele in timp la 95% dintre participanti. Dintre acestia, au fost 36.115 oameni decedati dintre care: 8.851 in urma bolilor cardiovasculare, 13.159 din cauza cancerelor si 14.105 de morti din alte cauze.

Ce a relevat studiul? Ce trebuie sa mananci ca sa traiesti mult?

Pe scurt, cu cat aportul de proteina animala este mai ridicat, cu atat riscul de a dezvolta boli cardiovasculare creste. In contrast, aceia care au avut o dieta bazata pe legume si fructe, au avut rata de mortalitate cauzata de boli cadriovasculare mai mica.

De asemenea, participantii obezi si cei cu consum ridicat de alcool care au consumat proteina animala in exces au avut rate de deces crescute. Asocierea consumului de proteina animala cu stilul de viata nesanatos duce la riscuri de deces crescute, conform cercetatorilor.

In general, participantii cu rate mari de boli cardiovasculare si deces asociat cauzei au fost cei care au consumat carne procesata, dar si carne neprocesata. In special carne rosie, oua, lactate grase, mai putin pui, peste, lactate slabe. Riscul de mortalitate a crescut la pacientii cu diabet ce aveau consum ridicat de proteina animala.

Oamenii de stiinta au tras si o concluzie. Ce trebuie sa mananci ca sa traiesti mult? Pentru risc scazut de boli cardiovasculare, consuma o dieta pentru longevitate. Anume: alege surse de plante bogate in proteine. Renuntarea la oua este asociata cu scaderea dezvoltarii cancerului, in procent de 15%.

Dieta pentru longevitate: care este alimentatia recomandata de cercetatori

Autorii au conchis ca dieta cu proteine animale a fost asociata cu mortalitatea crescuta, iar alimentatia bazata pe aport proteic vegetal s-a asociat cu mortalitate doar la indivizii ce mai aveau un alt factor de risc de sanatate.

In general, substitutia proteinei animale – mai ales aceea din carne rosie – cu o dieta bazata pe legume, fructe, seminte, leguminoase, cereale – s-a asociat cu mortalitate scazuta.

Desigur, se poate argumenta ca nu s-au stiut sursele proteinelor. Daca au fost organice sau daca au fost crescute sanatos. Insa, datele sunt robuste si mesajul destul de clar. Ce sa mananci ca sa traiesti mult: proteine vegetale predominant si proteine animale mai rar. In plus, conteaza sa fii activa. Astfel, riscul de inflamatie a corpului este mai scazut, deci si riscul dezvoltarii unor boli cronice sau afectiuni autoimune.

Ce sa mananci ca sa traiesti mult? Limiteaza sau elimina proteina animala! Gaseste surse de calitate si ingrediente de substitutie pentru o dieta mai sanatoasa. Este timpul sa inlocuim lacomia cu care sacrificam animalele cu alegeri responsabile, pline de compasiune si, nu in ultimul rand, sanatoase.

Citeste si: Combinatii de alimente care fac dieta sanatoasa mai buna

Foto: Guliver