Efectele sale surprinzatoare

De la an la an creste  tot mai mult numarul studiilor care sustin efectele benefice ale vinului rosu asupra sanatatii. Desigur, este important ca acesta sa provina dintr-o sursa sigura si sa nu contina aditivi sau conservanti nocivi. Iata cateva dintre motivele pentru care poti inchina din cand in cand un pahar de vin rosu dupa o masa delicioasa:

Poate creste longevitatea: Vinul contine un compus numit resveratrol – antioxidant deosebit de puternic, gata sa iti ajute organismul sa faca fata radicalilor liberi.

Mentine integritatea cerebrala: Tot resveratrolul a fost demonstrat ca fiind un veritabil aliat in lupta cu boala Alzheimer.

Imbunatateste calitatea somnului: Studii recente au demonstrat ca vinul rosu, in special Cabernet Sauvignon, Chianti si Melot, contin melatonina. Aceasta substanta este responsabila pentru reglarea ceasului biologic al organismului – asa ca un pahar de vin inainte de culcare te va ajuta sa adormi.

Sustine activitatea cardiaca: a fost demonstrat ca acesta poate reduce riscul afectiunilor cardiovasculare datorita cantitatii mari de antioxidanti.

Ofera rezistenta in fata racelilor: Cercetatorii spanioli au descoperit ca persoanele care consuma un pahar de vin pe zi, se confrunta 44% mai putine raceli decat persoanele abstinente.

Are efect antiinflamator: si de aceasta data efectul este datorat resveratrolului care actioneaza rapid si eficient impotriva mai multor probleme inflamatorii, fie ele cauzate de anumite boli sau de alimentatie.

Reduce nivelul de colesterol: Mai exact, consumul moderat de vin rosu poate duce la cresterea nivelului de colesterol HDL (bun). Un pahar la masa este sanatos deoarece produsce vasodilatatie, crescand astfel fluxul de sange catre muschiul cardiac si catre alte tesuturi.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver