O leguma buna la toate

Daca iti doresti ca varietatea meselor tale sa fie una sanatoasa, gata sa iti stimuleze metabolismul si vitalitatea, treci pe lista meniului saptamanal si sparanghelul. Iata care ii sunt principalele calitati:

1. Sparanghelul contine foarte putine calorii – 100g din aceasta leguma proaspata echivaleaza cu doar 20 de calorii. Mai multe calorii sunt arse in procesul de digerare al acestuia, decat acumulate. Tocami de aceea este un aliat de nadejde in dietele hipocalorice, gata sa iti remodeleze silueta.

2. Tulpinile de sparanghel au fost folosite de-a lungul timpului cu rezultate optime in combaterea sindromului de colon iritabil.

3. Este o sursa incontestabila de antioxidanti, cum sunt luteina, zeaxantina, carotenul si cripto-xanthins. Acesti flavonoizi ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism, protejandu-l de posibile afectiuni, mai mult sau mai putin grave.

4. Este bogat in acid folic. 100g de sparanghel asigura organismului un aport de 54mcg (sau 14% din doza zilnica recomandata).

5. Lastarii sunt, de asemenea, bogati in complexul vitaminic B, esential in sustinerea functiilor  enzimatice si metabolice ale celulelor.

6. Sparanghelul proaspat contine si cantitati insemnate de vitamine C, A si E, cu important rol antioxidant. Consumat constant, acesta ajuta la cresterea rezistentei corpului in fata agentilor infectiosi.

7. Aportul de vitamina K este un alt avantaj al consumului de sparanghel (asigura aproximativ 35% din necesarul zilnic). In acest fel, poti contribui activ la mentinerea sanatatii osoase si neuronale.

8. Nici mineralele nu sunt lipsite din lista generoasa a beneficiilor sparanghelului – in special cupru si fier. Mai mult, contine si cantitati mici de calciu, potasiu, fosfor si mangan.

Cum sa il alegi:

Alege tulpinile suficient de ferme, cu varfurile compacte, de culoare verde deschis, cu nuante de purpuriu catre extremitatea superioara. Cu toate ca miturile indeamna la alegerea tulpinilor mai subtiri, adevarul este altul – cu cat sparanghelul este mai tanar, cu atat mai groase si mai fragede ii sunt tulpinile.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver