6 beneficii ale partunjelului

Cu toate ca, de cele mai multe ori, este folosit doar pentru a completa diferite preparate, patrunjelul este extrem de important atunci cand vine vorba despre beneficiile aduse organismului. De aceea ar trebui sa ne gandim la o legatura de patrunjel nu doar pentru a da savoare mancarii, ci si pentru a sustine sanatatea generala a organismului.

Proprietatile patrunjelului

1. Anti-cancerigene

Cercetatorii spun ca miristicina, un compus organic prezent in uleiul esential de patrunjel, nu doar inhiba formarea tumorilor, dar poate activa si o enzima care lupta cu oxidarea moleculara. De asemenea, miristicina poate neutraliza si carcinogeni ca benzopirenul, prezent in fumul de tigara si poate combate cancerul de colon sau prostata.

2. Contine antioxidanti

Patrunjelul este o doza concentrata de antioxidanti, printre care luteina, un flavonoid care elimina efectele radicalilor liberi. Mai mult, luteina stimuleaza metabolismul carbohidratilor si ofera organismului putere anti-inflamatorie. Doua linguri de patrunjel contin 16% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C si 12% din cea de vitamina A.

3. Este un puternic anti-inflamator

Impreuna cu luteina, vitamina C prezenta din abundenta in patrunjel are efect anti-inflamator. Cand este consumat cu regularitate, patrunjelul poate fi un aliat de nadejde in lupta cu osteoartrita si artrita reumatoida.

4. Sustine imunitatea
Vitaminele C si A sunt recunoscute si pentru puterea de sustinere a sistemului imunitar. Ce-i drept, fiecare dintre acestea actioneaza in mod diferit. Vitamina C este necesara colagenului, principala proteina structurala prezenta in tesutul conectiv – aceasta accelereaza puterea organismului de a vindeca ranile, mentinand in acelasi timp si sanatatea oaselor si pe cea a dintilor. Vitamina A, pe de alta parte, fortifica membranele, mucoasele, caile respiratorii, tractul urinar si pe cel intestinal. Mai mult, limfocitele (celulele albe) se bazeaza pe vitamina A in lupta cu infectiile din corp.

5. Are grija de inima ta
Homocisteina, un aminoacid prezent in corp, poate ameninta integritatea vaselor de sange atunci cand este produs intr-o cantitate prea mare. Ei bine, folatul prezent in patrunjel (vitamina B9) ajuta la transformarea homocisteinei in molecule inofensive.

6. Contine vitamina K
Doar doua linguri de patrunjel contin 153% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina K, necesara sintezei osteocalcinului (o proteina care fortifica structura osoasa). De asemenea, vitamina K este esentiala sintetizarii sfingolipidelor (grasimea necesara pentru mentinerea integritatii tecii de mielina). Cu alte cuvinte, vitamina K esustine sanatatea intregului sistem nervos.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver.