Aliatul sistemului imunitar

Propolisul este o substanta rasinoasa pe care albinele o colecteaza din plante. Specialistii sustin ca are 70 de proprietati farmaceutice dovedite, au fost indentificate peste 200 de substante organice componente, insa propolisul ramane inca un teritoriu deschis noilor descoperiri.

Dintre principalele componente ale proplisului:

– ceara vegetala;
– uleiuri esentiale;
– polen;
– acizi grasi;
– flavonoide si secretii ale glandelor salivare ale albinelor, fermenti, aminoacizi;
– acidu ferulic;
– substante antibiotice;
– aminoacizi liberi: prolina si arginina;
– vitamine: A, B, E, PP;
– microelemente: siliciu, magneziu, cupru, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu, zinc, mangan, s.a.

Albinele il folosesc pentru a-si feri stupul de microbi, de posibilele materii organice daunatoare si pentru a pastra temperatura constanta a acestuia. Aceasta substanta, bogata in flavonoizi, a fost folosita secole de-a randul pentru proprietatile sale antibiotice, antifungice, antivirale, antiinflamatorii, cicatrizante si imunostimulente.  In acelasi timp, propolisul ajuta dezvoltarea bacteriilor benefice pentru organism. In consecinta, este folosit pentru ameliorarea afectiunilor pielii, a acneei, a herpesului si chiar a artritei.

Cum ii poti exploata beneficiile

– Saliva este una dintre putinele substante care il solubilizeaza, asa ca poti folosi propolisul ca atare, il poti mesteca pur si simplu.

– Cea mai eficienta metoda de administrare este tinctura. Studiile au dovedit ca tinctura de propolis este folositoare in ameliorarea bolilor de natura infectioasa (30 de picaturi/ zi diluate intr-un pahar cu apa calduta) si chiar in combaterea tulburarilor de menopauza (10 picaturi / zi, timp de aproximativ un an). Durerile de stomac, parazitii intestinali si enteritele sunt si ele pe lista ce dovedeste eficienta propolisului. Poti lua propolis si pentru intarirea imunitatii la fiecare schimbare a sezonului.

Mierea propolizata este si ea o varianta practica. O poti obtine prin combinarea unei lingurite de tinctura de propolis cu 3 lingurite de miere.

-In magazinele tip plafar, vei gasi si apa de propolis, extract uleios, extract moale, unguente si pudre de propolis, gata iti vina in ajutor in tratarea a nenumarate afectiuni.

Text: Daniela Mihalcea Foto: Guliver