Descopera adevarata sursa de energie

Procesul termic aplicat alimentelor, nu numai ca degradeaza vitaminele si mineralele, dar distruge si toate enzimele cu functii esentiale in organism.

Alimentele crude sunt bogate in enzime. Acestea sunt puse in actiune imediat ce incepe procesul de masticatie. Enzimele stau in spatele tuturor reactiilor chimice din organism. Da, te poti gandi ca aceste proteine dau tonul digestiei, imunitatii si celor mai marunte functii ale organismului – nu exageram daca spunem ca sunt baza oricarei functii biochimice sau fiziologice. Mai exact, doar cu ajutorul enzimelor sunt posibile:

-Regenerarea celulara

-Transformarea substantelor nutritive in energie

-Purificarea organismului de substantele nocive

-Capacitatea de protejarea a organismului de elementele patogene

-Vindecarea ranilor

In corpul uman exista doua tipuri de enzime: metabolice si digestive. Cele metabolice apar in mod natural in organism, functioneaza ca niste catalizatori ai functiilor organice (alimentatie, respiratie, metabolism) si sunt esentiale pentru mentinerea greutatii in parametrii optimi.

Cele digestive, pe de alta parte, sunt produse de organism si lor li se datoreaza descompunerea hranei si absorbtia substantelor nutritive. In cartea sa, Esti ceea e mananci, Dr. Gillian McKeith explica: „Daca avem o dieta incarcata cu alimente gata preparate, conservate, fortam pancreasul sa produca mai multe enzime digestive. Daca acesta este prea slabit si nu este capabil sa produca suficiente molecule de enzime, alte organe vor fi vaduvite de enzimele metabolice datatoare de viata si vor fi transformate in enzime digestive. Daca se ajunge la aceasta, lucrurile simple, precum ganditul sau vorbirea, mersul sau chiar respiratia vor deveni foarte greu de indeplinit.”

Odata cu trecerea timpului, nivelul de enzime se diminueaza, de aceea este important un aport alimentar sustinut de enzime si, de ce nu, o atentie direct proportionala cu varsta. Toate alimentele crude, in special semintele incoltite, sunt surse importante de enzime. Regimul crudist are sustinere stiintifica – studiile au demonstrat sensibilitatea enzimelor la tratamentul termic – la 38-40oC acestea devin ineficiente, iar la 43oC sunt eliminate complet.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver