10 motive pentru care sa o urmezi

Trecerea de la un regim alimentar la altul se poate dovedi dificila – nimeni nu contesta acest lucru. Insa castigurile sunt pe masura efortului depus. Crudismul, in special, produce transformari vizibile pe mai multe planuri:

1.  Preparatele neprocesate termic sunt de o calitate mai buna – tocmai de aceea, ai nevoie de o cantitate mai mica de alimente pentru a-ti satisface necesarul nutritional. Este un fapt dovedit – focul este responsabil pentru diminuarea vitaminelor, a proteinelor si grasimilor, dar si pentru alterarea actiunii enzimelor. Pe masura ce cresti aportul de alimente crude, va aparea senzatia de satietate si iti vei energiza intregul organism. Motivul? Aceste alimente sunt echilibrate in privinta cantitatii de apa, a nutrientilor si a fibrelor, atat de necesare organismului.

2. Preparatele raw au gust mai pronuntat – asa ca nu vei mai avea nevoie sa adaugi sare, zahar sau condimente, care iti pot irita sisteml digestiv.

3. Mancarea raw iti solicita mai putin timp pentru preparare – asa ca vei sta mai putin timp in bucatarie.

4. Atunci cand consumi alimente raw, poti avea certitudinea ca sistemul tau digestiv nu se va mai confrunta cu dezechilibre cauzate de temperaturile foarte crescute. Ai grija insa – asa cum preparatele fierbinti sunt nocive, nici cele foarte reci nu sunt mai bune. Secretul sta in moderatie.

5. Chiar si curatenia de la finalul mesei va fi mai usor de dus la bun sfarsit. Daca nu prajesti si nu arzi recipientele, spalarea acestora se va dovedi o joaca.

6. Alimentatia raw a fost recunoscuta ca fiind un real adjuvant in reversia sau stoparea multor afectiuni cronice (chiar si in cazul bolilor de inima sau cancerului). Procesarea termica este acuzata de formarea radicalilor liberi, care conduc la dezvoltarea a nenumarate boli. Daca o scoti din ecuatie, vei influenta in bine starea organismului.

7. Chiar si gripa de sezon poate fi combatuta prin alimentatie. Aportul sustinut de substante nutritive iti va intari sistemul imunitar si te va feri de raceala.

8. Asocierile alimentare sanatoase te pot scapa de arsuri, balonare, indigestie si constipatie. Fibrele naturale joaca un rol important in tot acest proces.

9. Pe langa binele incontestabil pe care il faci organismului, chiar si mediul inconjurator va avea de castigat. O alimentatie neprocesata va inhiba dezvoltarea unor industrii extrem de poluante.

10. Poti sa o consideri si o forma de menajare a bugetului. Alimentatia raw iti va cere investitii mai mici in ustensile, suplimente vitaminice, aparatura electrocasnica, medicamente, etc.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver