Pericole reale si mituri

Laptele a inceput sa fie pasteurizat inca din anii ’20, cand o multime de boli grave ii acuzau proprietatile. Acum, 90 de ani mai tarziu, cosumul laptelui nefiert incepe sa fie introdus in diete si promovat ca fiind benefic. Unde este adevarul?

Intai de toate trebuie sa spunem ca laptele este un aliment extreme de important, cu proprietati nutritive de neignorat. Insa, specialistii sunt ingrijorati si transmit semnale de alarma in legatura cu noua tendinta de consum a laptelui nepasteurizat. Dar sa luam miturile pe rand:

1. Laptele neprocesat termic este mai sanatos si contine mai multe substante nutritive in compatie cu cel pasteurizat.

Expertii spun ca nu este adevarat! Beneficiile laptelui nu sunt alterate in urma fierberii, insa riscurile de imbolnavire sunt eliminate.

2. Consumul de lapte crud poate preveni sau vindeca afectiuni precum astmul, alergiile, bolile de inima sau cancerul.

Fals. Laptele crud nu are beneficii suplimentare fata de varianta sa pasteurizata. Diferenta este doar expunerea la bacterii cauzatoare de boli.

3. Laptele este sigur daca este etichetat ca fiind organic.

Nici aceasta afirmatie nu este adevarata. Laptele organic nu este sigur pentru consum daca nu este fiert.

4. Laptele si produsele lactate sunt sigure atunci cand provin de la animale sanatoase.

Nu, chiar si cele mai sanatoase animale pot fi purtatoare de agneti infectiosi, asa cum sunt Escherichia coli O157, Campylobacter si Salmonella, care pot contamina laptele.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver