Etapele obtinerii germenilor si lastarilor

Alimentele biogene sunt considerate datatoare de viata. Germenii din plante si lastarii sunt asemenea alimente. Iata cum sa ii obtii acasa:

Obtinerea germenilor:

1. Intai de toate, curata bine. Indeparteaza cu atentie toate impuritatile si spala semintele sub jet de apa.

2. Uda semintele. Foloseste un borcan mai mare (de 1 sau 2 litri), pune 4-6 linguri de seminte si acopera-le cu apa. Apoi lasa-le intr-un loc ferit de lumina pret de cateva ore in functie de tipul semintelor (pana la 12 ore daca semintele sunt moi, asa cum sunt cele de orz, mei, ovaz, orez, secara, grau sau fenicul, si pana la 24 de ore daca sunt ceva mai dure, asemenea boabelor de soia, linte, fasole sau naut).

3. Lasa-le la incoltit. Dupa orele destinate inmuierii, acopera borcanul in care au fost tinute semintele cu o bucata de tifon steril si leag-o peste gura borcanului. Pe parcursul incoltirii, fara sa scoti panza, trebuie sa mai uzi semintele de minimum doua ori. Mai exact, toarna apa in borcan prin panza, agita putin continutul, scurge apa si pozitioneaza recipientul inclinat cu gura lateral (pentru o aerisire buna a semintelor). In tot acest timp borcanul trebuie tinut la intuneric. Durata pana la aparitia mugurilor si cresterea lor la dimensiunea dorita (nu mai mult de 5 mm) difera in functie de seminte.

4. Bucura-te de beneficii. Pentru a le consuma, semintele se mai clatesc o data. Sau, desigur, le poti conserva la rece, in frigider, maximum 2-3 zile.

Obtinerea lastarilor

Pentru obtinerea lastarilor trebuie sa parcurgi primele etape ca in cazul semintelor incoltite, doar ca, dupa ce semintele au fost udate, nu le mai pui in borcan, ci intr-o cutie din lemn sau plastic pe un strat subtire de pamant de buna calitate. Semintele trebuie asezate uniform si impinse in stratul de paman pentru a fi acoperite. Se umezeste stratul de pamant, apoi trebuie sa acoperi cutia cu  folie de platic. Tinute tot la intuneric, semintele se verifica periodic si, la nevoie, se mai stropesc inca o data. Dupa 3 sau 4 zile semintele incoltesc si pot fi scoase la lumina. Cutia neacoperita trebuie pozitionata musai in lumina puternica dar indirecta. Pamantul trebuie udat putin cate putin dimineata si seara. Dupa 4-10 zile lastarii ajung la cativa centimetri lungime (5-7 cm) cand ii poti recolta si consuma proaspeti.

Exemple:

– Semnitele de floarea soarelui (nedecorticate) trebuie sa stea la intuneric 4-5 zile, iar la lumina 3-5 zile.

– Semintele de mustar trebuie sa stea la intuneric 3-4 zile, la lumina 4-5 zile si nu se uda inainte de a se pune in pamant.

– Graul, pe de alta parte, trebuie sa stea la intuneric 3 zile si 6 (pana la 10) la intuneric.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver