Baza retetelor crudiste

Una dintre cele mai dificle parti ale tranzitiei de la alimentatia omnivora la hrana vie este alegerea unor retete care sa ti se potriveasca si sa te determine sa iti pastrezi consecventa. Procesul selectarii alimentelor care ti se adreseaza din toate punctele de vedere poate fi, ce-i drept, coplesitor. Pe masura ce faci primii pasi in descoperirea alimentatie crudiste, sa nu te descurajezi cand iti vei da seama ca papilele tale gustative nu sunt obisnuite cu anumite arome si, la inceput, le vor refuza. Acesti primi pasi sunt esentiali si trebuie sa iti satisfaca, dupa posibilitati, placerile gustative deja exploatate. Mai exact, la inceput lasa-te pe mana vegetalelor preferate. Ai grija insa – este bine sa tii cont de sezon si sa alegi fructele si legumele specifice acelei perioade din an. Este primul indiciu ca in componenta acestora nu se gasesc substante nocive folosite pentru conservare.

Un alt aspect pe care este bine sa il cunosti inainte de a incepe sa te dedici retetelor de hrana vie, este schimbarea ustensilelor folosite. Bucataria va trebui sa iti puna la indemana noi aliati. Aragazul si cuptorul cu microunde vor iesi din ecuatie, insa pregateste-te sa investesti intr-un mixer puternic, un blender si, de ce nu, un aparat pentru deshidratare.

Odata ce ai ales ingredientele si aparatura necesara, retetele raw nu mai sunt o provocare. Unul dintre preparatele de baza in alimentatia crudista este smoothie-ul – bautura pe baza de vegetale care poate inlocui cu succes micul dejun si iti poate furniza tot atata energie. O reteta de baza a celebrelor smoothie este amestecarea in blender a cinci tipuri de fructe si a unuia de legume cu frunze verzi. Adauga peste pasta acestora si doua cani de apa sau adapteaza textura si concistenta preferintelor tale.

O alta reteta la care poti apela frecvent, este salata. Jongleaza cu diferite tipuri de vegetale si, de ce nu, cu semintele. Stoarce si o lamaie pentru un plus de savoare si esti gata pentru o masa gustoasa si sanatoasa.

Indiferent de meniul pentru care optezi, este esential sa incepi regimul crudist gradual, sa faci trecerea treptat. Si, desigur, nu uita – exploateaza-ti creativitatea si asociaza alimentele in functie de propria-ti placere!

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver