Cat de buna e pentru ei hrana vie

Daca alaptezi si ai un regim de viata raw nu trebuie sa-ti faci griji in privinta bebelusului. Va primi tot ce are nevoie atata vreme cat iti tii propriul regim raw foarte corect. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care vrei sa-ti cresti copilul cu hrana vie in loc de cea gatita traditional.

Laptele matern este compus (caloric vorbind) din 52% grasimi, 6% proteine si 42 % carbohidrati.

Laptele de vaca, pe de alta parte, contine 19% proteine, 52% grasimi si 29% carbohidrati.

Diferenta majora dintre aceste doua tipuri de lapte nu este continutul gras, ci continutul de carbohidrati si proteine. Laptele matern este semnificativ mai dulce si mai putin concentrat in proteine.

Motivul din spatele diferentelor este acela oamenii au un ritm de crestere mai redus, pe o perioada mai lunga de timp, in vreme ce vacile au nevoie sa cresca extrem de repede. Laptele matern este si el bogat in grasimi fiindca cei mici au nevoie de extra-calorii.

Dar poate dieta raw sa asigure sufieneta proteina pentru un copil aflat in crestere?

Trebuie sa tii cont ca pruncii care beau lapte matern, incep sa consume si altfel de alimente dupa aproximativ un an, iar in multe cazuri laptele este doar un supliment, nu baza alimentatiei. Asa ca este bine sa pleci de la premisa ca un copil in crestere are nevoie de mai mule proteine fata de cele 6 procente aflate in laptele matern. Cateva procente in plus sunt musai necesare pentru a-i sustine orgnaismul in continua dezvoltare.

Problemele intervin atunci cand copiii nu primesc suficiente calorii si proteine necesare cresterii. Pentru ca, da – o dieta cu deficienta energetica va fi si saraca in proteine. O dieta pe baza de fructe poate fi si ea caracterizata de carente proteice. De exemplu:

Banenele – au doar 4% proteine

Merele – 2% proteine

Strugurii – 4% proteine

Curmalele – 2% proteine

Acest lucru nu este o problema majora pentru un adult (care nu are nevoie de o cantitate tot atat de mare de proteine), dar pentru un copil, lucrurile pot degenera.

Asadar, urmarita atent, dieta crudista poate suplini nenumarate necesitati ale organismului unui copil – conditiile fiind supravegherea constanta, varietatea alimentatiei, sursa sigura a produselor si suplimentarea nutritiva atunci cand este nevoie.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver.