Mai multe vegetale crude

Daca incercarile tale de a introduce in regimul familiei cateva alimente raw sau soldat pana acum cu esecuri, este timpul sa abordezi lucrurile altfel. Pastreaza-ti rabdarea si hotararea – schimbarile de acest fel nu se vor petrece peste noapte. Este important sa stii ca poti obtine rezultate optime fara a insista suparator si fara a isca discutii contradictorii. Iata trei modalitati practice de a incepe procesul de convingere:

1. Tine mereu in casa fructe proaspete si legume. Lasa-le la indemana pentru momentele delicate ale gustarilor. Pana la urma, alegerile nesanatoase sunt in stransa legatura cu disponibilitatea alimentelor. Nimeni nu vrea sa astepte foarte mult pentru un preparat atunci cand isi doreste doar o gustare rapida (mai ales daca este vorba despre o persoana amatoare de mancare procesata). Asa ca trebuie sa faci lucrurile cu atat mai atractive si mai practice:

-Tine cosuri sau boluri pline cu fructe pe bufetul din bucatarie.

-Curata si taie fasii de castraveti, morcovi, telina, etc. si tine-le in frigider, la vedere, gata sa fie scoase pe masa indata ce sunt doritori de o gustare.

Desigur, nu trebuie doar sa faci mai practica si accesibila varianta sanatoasa de alimentatie, trebuie „sabotata” si optinea nesanatoasa. Daca inca nu aleg vegetalele in defavoarea altor tentatii, atunci poti macar ca pe acestea din urma sa le faci mai greu accesibile.

2. Prepara deserturi raw. Dulciurile sunt cel mai usor de introdus in alimentatie, chiar si atunci cand este vorba despre varianta lor raw. Cine poate rezista unor tarte crocante sau unor inghetate aromate din fructe proaspete?

3.  Pune copiii sau partenerul de viata sa aleaga fructele dupa bunul plac. Smoothie este bautura pe care foarte putin o pot refuza si care exploateaza la maximum valoarea nutritiva a fructelor. Ai nevoie doar de un blender pentru a-l prepara. Pe masura ce ii obisnuiesti cu acestea, introdu treptat si legumele in ecuatie. Cateva sfaturi:

-Bananele sunt cele care dau o textura cremoasa si indulcesc bautura atunci cand celelalte ingrediente sunt acrisoare.

-Foloseste fructe congelate sau gheata – daca pasta iese suficient de groasa, poate fi mancata cu lingurita, ca pe o budinca.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver