Fructul de avocado este o sursa de sanatate

Alimentatia raw exploateaza fructul de avocado la maximum si nu fara motiv. Avocado este o sursa nesecata de inspiratie pentru prepararea retelelor crudiste pentru ca aduce organismului o multime de beneficii esentiale. Fie ca alegi sa prepari un guacamole delicios, fie sa il folosesti intr-o salata speciala, sau intr-o supa, este foarte bine.

Principalele motive pentru care sa incluzi avocado in meniul tau cat mai des

1. Contine proteine
Avocado furnizeaza toti cei 18 aminoacizi esentiali necesari organismului sa produca o proteina completa. Spre deosebire de proteinele din carne, care sunt dificil de digerat, cele provenite din avocado se absorb usor (datorita continutului de fibre).

2. Contine grasimi benefice
Grasimile nu sunt toate de evitat – unele dintre ele sunt esentiale unei bune functionari a organismului. Asa cum este cazul uleiului de masline, avocado creste nivelul colesterolului bun si protejeaza impotriva actiunii radicalilor liberi. Acest tip de colesterol regleaza si nivelul trigiceridelor, prevenind cu succes diabetul.

3. Contine carotenoizi
Cu toate ca multe persoane asociaza carotenoizii cu fructele sau legumele rosii si portocalii, este bine sa stii ca si avocado este o sursa excelenta de astfel de fitonutrienti. Mai mult, acesta nu contine doar carotenoizii bine-cunoscuti, cum sunt beta-carotenul, alfa-carotenul si luteina, ci si unii mai putin vehiculati, dar cu proprietati tot atat de spectaculoase: neoxantina, zeaxantina, beta-criptoxantina si viola-xantina. De fiecare data cand mananci produse bogate in carotenoizi, furnizezi organismului o cantitate mare de vitamina A.

4. Are proprietati anti-infalamatorii
Continutul special de vitamina C, vitamina E, seleniu, zinc, fitosteroli si acizi grasi omega-3 reprezinta un ajutor special cu efect anti-inflamator. Cu alte cuvinte, avocado este un aliat excelent in lupta cu artrita.

5. Sustine sanatatea inimii
Continutul de grasimi benefice ofera protectie impotriva afectiunilor cardiace. Studiile au demonstrat ca acidul oleic sustine sanatatea cardiovasculara, substanta prezenta din abundenta in avocado.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver.