Sorteaza atent alimentele

Sunt tot mai vehiculate dietele bogate in proteine si sarace in carbohidrati – insa trebuie sa ai grija – nu toate proteinele sunt benefice. Cu toate ca majoritatea au valoare nutritionala, multe pot avea si efecte nedorite.

Daca te confrunti cu o digestie slabita, este foarte probabil ca organismul tau sa nu poata sa descompuna proteina din carne rosie. Efectul pe care il au proteinele depinde in totalitate de forta si sanatatea sistemului digestiv – unele pot fi daunatoare pentru ca pur si simplu nu sunt compatibile cu functionarea organismului tau.

Consumul excesiv de produse pe baza de carne rosie, cu un continut ridicat de proteine si grasimi poate duce la intoxicarea organismului si la modificarea aciditatii sangelui, la carente de calciu, la suprasolicitarea ficatului, epuizarea rinichilor, la incetinirea considerabila a digestiei si la distrugerea bacteriilor benefice digestive. Mai mult, problemele pot degenera in timp pana la aparitia calculilor renali, a artritei, osteoporozei sau chiar a afectiunilor cardiace. De mentionat si ca sursa din care provine carnea este foarte importanta. Animalele pot fi (si sunt, in cele mai multe cazuri) supuse la nenumarate tratamente chimice, cu hormoni, pesticide si alte formule medicamentoase care ajung si ele in alimentele derivate.

In unele cazuri, organismul poate intampina dificultati chiar si in digerarea laptelui de vaca. In acest fel te poti confrunta cu reactii alergice precum astmul, sinuzita, congestie, iritatie nazala, eczeme, eruptii cutanate, stare de letargie sau iritabilitate accentuata. Laptele de vaca integral contine multe grasimi saturate, putine vitamine, iar mineralele din compozitia lui sunt in dezechilibru cu biochimia umana. Efectul? In numeroase situatii, organismul uman nu poate asimila substantele nutritive din lapte. Alternativa o reprezinta laptele de oaie sau de capra, cu molecule mai mici, deci mai usor digerabile. Tot astfel, surse bune de proteine sunt si laptele de orez, cel de soia, sau cel obtinut din cereale.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver