Yin si Yang dieta zilnica

Pentru taoisti, energia se manifesta in functie de doi poli: yin si yang. Yin se refera la partea materiala, densa, terestra a energiei, deci la alimentele produse de pamant. Yang simbolizeaza partea subtila a energiei, deci aerul, oxigenul pe care il respiram. Ambele energii ne hranesc: avem nevoie de aer si hrana pentru a trai.

Intotdeauna, in toate fenomenele, echilibrul este precar, cu proportii variabile intre yin si yang. Atunci cand materia e predominanta in raport cu energia, se produce excesul de yin si o incetinire a aspectului de yang, ceea ce conduce la o tipologie yin, mai lenta, predispusa la luarea in greutate. Atunci cand aerul sau energia predomina asupra materiei, exista exces de yang si o activare a aspectului yin, ceea ce determina o tipologie mai activa.

In alimentatie, mai limpede spus, daca aerul, numit si energie, este in general yang, iar alimentele, numite materie, sunt in general yin, exista totodata alimente preponderent yin (cum sunt leguminoasele, dar si legumele care patrund adanc in pamant si care se dezvolta mai lent, cum sunt tuberculii, radacinoasele, bulbii). Tot asa, exista si alimente mai mult yang, cum sunt cele care cresc la suprafata solului, legumele verzi si cerealele care se ridica de la pamant in inaltime si se mentin in aer. Pornind de la acest principiu, taoismul spune ca trebuie sa alegem alimentele care echilibreaza sau restabilesc balanta yin si yang a unei persoane.

In acest fel, o persoana yang: activa, dinamica, agitata, care prezinta simptome yang, precum insomnie, migrene, sinuzite, trebuie sa consume alimente generatoare de yin -legume radacinoase, tuberculi pentru a-si hrani splina, stomacul, precum si alimente care au proprietatea de a scadea energia pentru a ajunge la echilibru.

Tot astfel, o persoana yin: apatica, permanent preocupata, introvertita, cu simptome yin, precum oboseala sau depresie, va trebui sa aleaga alimente yang – legume verzi pentru activarea ficatului, cereale pentru inima si alimente picante, care exteriorizeaza energia.

Text: Daniela Mihalcea