metode contraceptive in functie de varsta

Pilule contraceptive, prezervativ sau sterilet: te intrebi care sunt cele mai bune metode contraceptive in functie de varsta? Un ginecolog iti explica cum sa te protejezi astfel incat sa eviti o sarcina nedorita si iti spune la ce sa fii atenta ca sa ai parte de clipe pasionale in dormitor, nefiind stresata ca ai contactat boli cu transmitere sexuala.

Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog si specialistul campaniei de informare si educare pe teme de contraceptie si viata sexuala Planifica Neprevazutul, iti spune care cele mai bune metode contraceptive in functie de varsta.

Cele mai bune metode contraceptive in functie de varsta

La inceputul vietii sexuale

„Inainte de toate, trebuie spus faptul ca nu exista o varsta ideala pentru primul contact sexual. Este o decizie personala, fiecare avand dreptul de a alege atat momentul, cat si persoana potrivita pentru acest pas. Foarte important este ca acest lucru sa nu se intample la presiunea prietenilor sau a partenerului/partenerei. Daca suntem pregatiti, facem pasul. In cazul in care nu ne simtim pregatiti, nu-l facem.

Daca te-ai decis sa iti incepi viata sexuala, asigura-te ca te protejezi la fiecare contact sexual. Utilizarea prezervativului de catre barbat este obligatorie atat la inceputul vietii sexuale, cat si la oricare dintre urmatoarele contacte sexuale (mai ales atunci cand este vorba de un partener sexual nou), deoarece este singura metoda care te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala (BTS).

Trebuie sa stii ca, uneori, persoanele nu stiu ca au o boala cu transmitere sexuala pentru ca simptomele pot sa nu existe. Asadar, folosirea prezervativului nu vizeaza increderea sau lipsa de incredere in partener, ci este o masura de precautie in fata acestor infectii care pot fi extrem de neplacute, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. In viitor, pentru a gasi o metoda de contraceptie de termen lung potrivita pentru tine, poti merge la un cabinet de planificare familiala, unde consultatia este gratuita, sau la un cabinet de ginecologie, si acolo poti discuta cu un specialist despre cele mai eficiente metode contraceptive in functie de varsta ta.“

Intre 16 si 49 de ani

„Dupa ce ne-am inceput viata sexuala, intrebarea se pune in felul urmator: vestea unei sarcini ar fi un motiv de bucurie, indiferent de varsta? Daca da, atunci nu este nevoie de contraceptie. In orice alta situatie, insa, fiecare contact sexual neprotejat inseamna o ”sansa” pentru o posibila sarcina.

Pilulele contraceptive sunt solutia potrivita daca ne dorim o metoda contraceptiva moderna cu eficienta de top, de 99,7%. Sigur, trebuie sa le utilizam corect, prin administrare la aceeasi ora, timp de 21 de zile consecutive (de regula), urmate de o pauza de sapte zile intre folii.

In general, pilulele sunt recomandate femeilor active sexual, cu varsta de peste 16 ani, care nu sunt alergice la niciunul dintre componente. Exista si exceptii: in anumite cazuri, medicul poate sa recomande folosirea anticonceptionalelor in alte scopuri decat cel contraceptiv (ca tratament pentru diferite afectiuni specifice femeii), chiar daca femeia nu a implinit inca 16 ani sau nu este activa sexual.

Multe femei au idei preconcepute atunci cand vine vorba de anticonceptionale. Au auzit ca ar fi daunatoare din cauza hormonilor, ca pot duce la infertilitate si ca, in general, le afecteaza sanatatea. Acestea sunt insa mituri. Singura conditie pentru o utilizare sigura si eficienta este ca pilulele pe care le utilizeaza o femeie sa ii fie recomandate de medicul specialist.

Cele mai bune metode contraceptive in functie de varsta? Intre 16 si 49 de ani, pot fi utilizate si diafragma sau spermicidele. Acestea sunt, in general, metode cu o rata de eficienta mai scazuta decat cea a dispozitivelor intrauterine sau a metodelor contraceptive hormonale.“

Dupa 35 de ani sau daca esti mama

„Steriletul sau dispozitivul intrauterin este o metoda contraceptiva la fel de eficienta ca pilulele cu administrare regulata. Steriletul se poate folosi dupa ce femeia a avut cel putin o sarcina. Daca femeia este fumatoare, atunci se recomanda utilizarea dispozitivului intrauterin cu fir de cupru, de aur sau de argint.

Avantajul acestuia este ca, dupa ce a fost montat (de catre medic!), el poate fi folosit pana la cinci-sapte ani fara intrerupere, femeia nemaiavand nevoie de o alta metoda de contraceptie. Cu toate acestea, prezervativul trebuie sa fie nelipsit ori de cate ori avem un partener sexual nou, pentru a se evita contactarea unor boli cu transmitere sexuala.

In situatiile in care prezervativul aluneca sau se rupe sau daca pilulele contraceptive nu au fost utilizate corect ori steriletul a fost expulzat sau, si mai mult, daca nu a fost folosit niciun fel de contraceptie, pilula de a doua zi este solutia rapida si sigura care te poate ajuta sa eviti o sarcina nedorita. Singura conditie: sa o folosesti prompt, preferabil in primele 24 de ore de la contactul sexual, cand rata de eficienta este cea mai mare – mai exact, de 99%.

Rezista tentatiei de a te baza pe metoda retragerii sau pe metoda calendarului. Acestea sunt practici traditionale care conduc adesea la situatii delicate: aparitia unei sarcini nedorite si nevoia de a lua o decizie dificila.“

Foto: Guliver

Daca ti s-a parut interesant articolul cu cele mai bune metode contraceptive in functie de varsta, citeste si: Semne evidente ca trebuie sa schimbi metoda de contraceptie.