Fibromul uterin si viata sexuala. Cum sunt corelate si la ce sa fii atenta.

Fibromul uterin si viata sexuala sunt doua lucruri la care trebuie sa te gandesti daca simti disconfort in timpul actului sexual. Mergi la medic si rezolva-ti problemele de sanatate, fara a suferi prea mult timp!

Fibromul uterin si viata sexuala au legatura uneori. Dar nu mereu. Daca ai fost diagnosticata cu fibrom uterin, mintea incepe sa ti se umple de tot felul de intrebari. Cum s-a intamplat? Cum iti afecteaza sanatatea? Ce urmeaza sa se intample?

In primul rand, cand te gandesti la fibromul uterin si viata sexuala, respira adanc si relaxeaza-te! Fibromul uterin nu inseamna cancer si nici nu creste riscul de cancer. Doar in cazuri extrem de rare un fibrom uterin dezvolta celule canceroase, potrivit Fibroids.com. Cel mai adesea, fibromul este o escrescenta benigna care se dezvolta in uter, uneori aparand in lunile de sarcina.

Simptome de fibrom uterin

De obicei, fibromul uterin nu cauzeaza simptome si nu necesita tratament. De obicei, el este descoperit de medicul ginecolog intamplator, la examinarile pelvine sau la ecografie.

Totusi, in unele cazuri, fibromul uterin poate cauza disconfort, durere pelvina sau cresterea sangerarii menstruale, iar toate acestea iti pot influenta viata sexuala.

Fibromul uterin si viata sexuala

Fibromul uterin si viata sexuala pot fi corelate, atunci cand constati scaderea libidoului. De asemenea, sunt cazuri in care actul sexual devine dureros si, atunci, devine prea dificil sa faci sex.

De obicei, fibromul nu doare si nici nu iti cauzeaza probleme majore. El trebuie doar urmarit din timp. Insa, daca observi schimbari in organism, fa-ti o programare la ginecolog si discuta simptomele cu medicul.

Una dintre explicatiile pentru durerea care apare la contactul sexual este cresterea in dimensiune a fibromului uterin. Un fibrom mai mare poate crea presiune in uter. De asemenea, daca fibromul este localizat in zona colului uterin, actul sexual poate deveni dureros sau inconfortabil.

Aceste tipuri de fibrom, localizate la nivelul colului uterin, pot sa apese pe cervix sau chiar sa iasa putin in exterior. In cazul acesta, nu este de mirare ca nu mai simti placere cand faci sex. Mai mult, ele pot cauza sangerare in timpul actului sexual.

O alta explicatie pentru scaderea apetitului sexual este una hormonala. Chiar daca fibromul e mic, tot iti poate afecta viata, pentru ca poate cauza dezechilibre hormonale intre estrogen si progesteron, iar acestea duc la scaderea libidoului.

Tratamentul pentru fibrom

Daca suspectezi ca ai fibrom uterin, daca te confrunti cu dureri in timpul actului sexual sau daca nu mai ai chef sa faci sex, ia in calcul ca exista aceasta corelatie intre fibromul uterin si viata sexuala. Asa ca mergi la medic si obtine un diagnostic.

Daca esti diagnosticata cu fibrom, cauta, impreuna cu medicul, cele mai bune optiuni de tratament. In cele mai multe cazuri, medicul poate sugera urmarirea evolutiei fibromului, dar, daca el iti cauzeaza disconfort, e posibil sa ti se recomande o interventie chirurgicala.

FOTO: Guliver

Citeste si: Frica de relatii sexuale: cauzele ei si cum poate fi depasita.