Cum deosebesti raceala si gripa de virozele respiratorii

Iti curge nasul, nu poti sa respiri cum trebuie si ai urechile infundate? Toate aceste simptome pot sa fie provocate de mai multe afectiuni de sezon. Iata cum deosebesti raceala si gripa de virozele respiratorii!

Razvan Malacu, medic specialist medicina de familie, Clinicile Polisano Bucuresti, iti spune cum deosebesti raceala si gripa de virozele respiratorii, dar si ce tratament poti sa iei in fiecare caz in parte, pentru a grabi vindecarea.

Spre deosebire de raceala si gripa, infectiile respiratorii sunt prezente tot timpul anului

Desi la prima vedere pot avea manifestari asemanatoare, aceste trei tipuri de afectiuni impun remedii diferite pentru tratare. „O simpla raceala se va manifesta pe parcursul intregului an, cu precadere vara. In schimb, gripa apare mai mult in perioada de iarna, adica din noiembrie si pana in februarie, cand sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbarilor bruste de temperatura si virusurilor gripale. Virozele respiratorii se transmit in special prin contactul direct sau indirect cu persoana contaminata, asadar sunt prezente tot timpul anului si depind foarte mult de abilitatea individuala a organismului de a se apara in fata agentilor patogeni“, explica specialistul.

Ce simptome are fiecare afectiune in parte

Daca vrei sa stii cum deosebesti raceala si gripa de virozele respiratorii, este foarte important sa fii atenta la simptomele fiecarei afectiuni in parte. „Raceala este o infectie virala provocata in special de rinovirusuri, care afecteaza mucoasa nazala, sinusurile, faringele si caile respiratorii. De regula, simptomele racelii apar la trei zile de la infectie printr-o stare generala de disconfort, senzatie de usturime, jena dureroasa a faringelui si rinoree (iritatia si inflamatia mucoasei interioare a pasajelor nazale si sinusurilor). Atunci cand infectiile virale se manifesta exclusiv asupra cailor aeriene superioare prin stranut excesiv, nas infundat si secretii nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii. Gripa este si ea o viroza respiratorie, fiind provocata de virusul gripal, care se manifesta mai amplu, ca o infectie a plamanilor si a cailor respiratorii. Anual, aceasta afecteaza aproximativ 12% din populatie, iar primele semnale sunt date de febra, tuse, migrene si o stare generala alterata“, spune Razvan Malacu.

Sunt antibioticele recomandate?

Conform celor spuse de medic, antibioticele nu sunt eficiente in cazul racelilor, gripei si virozelor respiratorii, decat in cazul in care este vorba si de o infectie bacteriana asociata acestora. Altfel, acest tip de tratament aduce mai multe efecte secundare negative decat beneficii. Infectiile respiratorii au debut asemanator racelii si gripei, dar putem discuta cu certitudine despre acestea atunci cand apare si o suprainfectie bacteriana a tesuturilor afectate de etapa virala. Doar in acest caz este utila administrarea antibioticelor.

Cum deosebesti raceala si gripa de virozele respiratorii

„O raceala simpla debuteaza cu cateva stranuturi, rinoree, obstructie nazala, oboseala. In schimb, gripa are un debut brusc, cu febra mare de peste 39 de grade Celsius si este insotita de frisoane, cefalee, tuse puternica, fatigabilitate, inapetenta (lipsa poftei de mancare). In plus, gripa este insotita adesea de dureri musculare puternice. Acest simptom nu apare la o raceala, asa cum nici frisoanele nu isi au locul in tabloul simptomatologic al unei viroze simple.

Infectiile respiratorii apar brusc, fiind insotite de febra, frisoane, uneori stare toxica, dureri la deglutitie, varsaturi, dureri abdominale. Aceste simptome generale, in special disfagia (probleme la inghitire), se pot intensifica.

Durata fiecarei afectiuni difera. In timp ce raceala dispare in cateva zile, cam o saptamana, o gripa serioasa poate tine si cateva saptamani. Durata infectiilor variaza in functie de gradul, localizarea si complianta tratamentului.

Tratamentele recomandate se diferentiaza in functie de fiecare afectiune, simptomatologie si tipul de infectie, insa este important ca toate sa aiba o actiune antiinflamatoare asupra cailor respiratorii infectate, antispastica – pentru a calma tusea – si emolienta – pentru fluidizarea si eliminarea eficienta a secretiilor nazale -“, concluzioneaza medicul.

Daca ti s-a parut util articolul despre cum deosebesti raceala si gripa de virozele respiratorii, afla si: Cum sa previi raceala si gripa prin modalitati naturale

Foto: Guliver