boala cu transmitere sexuala piscina

Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie (www.dristoc.ro), explica faptul ca nu exista nici o dovada ca o persoana poate contacta o BTS de la inotul ocazional la piscina. Exceptie face cazul in care intretii relatii sexuale in piscina cu cineva care are o boala cu transmitere sexuala.

Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, un individ poate transmite o boala cu transmitere sexuala doar prin contact direct cu o alta persoana. Gandeste-te la sifilis, de exemplu. Boala nu poate fi transmisa prin contactul cu clante, scaune, ustensile de alimentatie sau piscine.

„Transmiterea de BTS intr-o cada cu hidromasaj sau piscina este posibila doar daca doua persoane se angajeaza in activitatea sexuala in timp ce stau in apa. Un schimb intim de fluide corporale este necesar pentru ca aceste tipuri de boli sa fie transmise catre o alta persoana”, explica Silviu Istoc.

Nu poti lua o boala cu transmitere sexuala la piscina, dar tot sunt anumite pericole

Chiar daca nu este cazul unei boli cu transmitere sexuala, este important sa ne amintim ca exista si alte boli se pot obtine in urma contactului cu apa dintr-o piscina. Iar cele mai frecvente sunt bolile diareice, transmise prin ingerarea organismului accidental in timp ce inotam in piscina.

Pentru a te proteja de astfel de boli, dr. Istoc explica faptul ca este important sa te asiguri ca toate piscinele sau cazile cu hidromasaj la care le alegi sa mergi sunt bine intretinute. In cazul in care utilizezi facilitati publice, ar fi bine sa verifici daca instalatia indeplineste standardele de echilibru de clor si pH. Daca detii o piscina proprie, invata sa o mentii sau sa angajeaza un serviciu extern pentru a o intretine in mod corect.

Toate piscinele publice cu apa dulce trebuie sa fie curatate si dezinfectate cu produse de clor, substanta folosita pentru a ucide bacteriile, cele mai multe virusuri si algele. Fara utilizarea acestor substante chimice, am inota intotdeauna intr-o balta imensa de microbi.

De asemenea, dr. Istoc insista asupra unei bune igiene. Spre exemplu, daca faci un dus inainte si dupa ce merge la inot vei preveni transferul de boli diareice. De asemenea, asigura-te ca iti speli costumul de baie cu apa si sapun dupa utilizare.

In concluzie, singurele boli cu transmitere sexuala pe care le poti lua in timp ce inoti sunt cele care provin in urma contactui sexual cu cineva care are o infectie. Practicarea unei bune igiene, cum ar fi dusul inainte si dupa inot si curatarea in mod corespunzator a costumului de baie, te poate ajuta sa te feresti de cele mai frecvente boli care pot fi contactate din apa in timpul inotului la piscina.

Citeste si: „Vizita la ginecolog: nu merge doar cand simti o durere”!

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: iStockphoto