Ai ciclu neregulat? 12 cauze posibile.

Un ciclu neregulat nu este numai neplacut, dar poate fi si un simptom pentru o afectiune a sistemului reproducator. Afla posibilele cauze si, impreuna cu medicul, descopera cauza!

De obicei, ciclul unei femei este regulat. In general, odata la 26-28 de zile ai menstruatie. Intervalul poate fi mai mic sau mai mare – intre 21 si 35 de zile, dar, de obicei, stii la ce sa te astepti in fiecare luna. Deci stii cand iti vine. Si stii si cat dureaza menstruatia: intre patru si sapte zile, in majoritatea cazurilor.

Dar sunt perioade cand lucrurile nu mai sunt asa cum stiai si, din diferite motive, ai ciclu neregulat. Acest lucru nu trebuie sa te sperie, pentru ca e ceva destul de des intalnit. Aproape nicio femeie nu scapa de experienta unui ciclu neregulat. Ciclu neregulat poate insemna modificarea intervalului de timp la care apare menstruatia, dar si durata zilelor cand sangerezi, fluxul de sange si intensitatea durerii. Motivele pentru care se ajunge la asta sunt multe, iar Self.com a scris despre unele dintre ele.

12 cauze ale unui ciclu neregulat

1. Probleme cu glanda tiroida

Daca ai menstruatie mai des si mai putin abundenta, e posibil sa suferi de hipotiroidism. Daca, dimpotriva, e mai rara si mai abundenta, poate fi hipertiroidism. Problemele de glanda tiroida sunt des intalnite la femei si apar, de obicei, intre 20 si 30 de ani.

2. Stres

Stresul poate cauza ceea ce se cheama anovulatia, adica o afectiune care impiedica eliberarea vreunui ovul in fiecare luna, asa cum e normal. Cand corpul produce mai mult cortizol, care este hormonul stresului, poate cauza dezechilibre ale hormonilor responsabili cu menstruatia si ovulatia. De asemenea, lipsa de somn poate avea un impact major asupra ciclului.

3. Schimbarea fusului orar

Daca pleci in calatorii in zone indepartate, cu alt fus orar, e posibil sa te trezesti cu un ciclu neregulat. Tot din cauza fusului orar e posibil sa nu mai stii cand sa iti iei anticonceptionalele si sa ai probleme.

4. Sindrom de ovar polichistic

Ciclurile imprevizibile sunt un simptom al sindromului de ovar polichistic, un dezechilibru hormonal care interfereaza cu capacitatea organismului de a ovula in mod normal. Sindromul de ovar polichistic e si una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii si trebuie tratat cat mai rapid.

5. Menopauza prematura sau insuficienta ovariana prematura

In functie de varsta ovarelor tale, ovulatia se produce mai devreme sau mai tarziu pe durata unui ciclu. Daca mai multe luni la rand menstruatia are loc tot mai devreme, e posibil sa ai o luna in care sa nu ai deloc menstruatie. De obicei, acest lucru se intampla femeilor trecute de 40 de ani, cand incepe perimenopauza. Daca acest lucru se intampla intre 20 si 40 de ani, atunci poate fi un semn de menopauza prematura sau de insuficienta ovariana prematura.

6. Fibrom uterin sau polipi

Cresterile de tesut in uter, de exemplu fibromul sau polipii, sunt, de obicei, benigne. Dar, in anumite perioade, pot fi dureroase si pot cauza spotting, adica sangerari iregulate.

7. Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina e o infectie a sistemului reproducator si, de obicei, e cauzata de boli cu transmitere sexuala, precum clamidia sau gonoreea, care pot sta mult timp in organism fara a fi diagnosticate. Si un avort sau o sarcina pot permite bacteriilor sa patrunda in sistemul reproducator feminin. Simptomele acestei boli sunt durerea abdominala, diareea, greata, febra si un ciclu neregulat.

8. Endometrioza

De obicei, femeile cu endometrioza au menstruatie abundenta. La unele e mai dureros decat la altele. Pentru ca endometrioza apare in primii ani dupa prima menstruatie a unei fete, e posibil sa crezi ca asa e menstruatia in mod normal.

9. Schimbarile de greutate

Schimbarile semnificative de greutate pot influenta glanda pituitara, ce provoaca dezechilibre hormonale care duc inclusiv la incapacitatea de a ovula.

10. Sportul extrem

Daca ai un regim de viata care presupune sport extrem sau foarte multe exercitii zilnic, e posibil sa nu mai ai menstruatie! Stresul si energia necesare exercitiilor fizice intense pot cauza si ele dezechilibre hormonale si un ciclu neregulat.

11. Pilule anticonceptionale

Pilulele anticonceptionale folosesc o anumita combinatie de estrogen si progesteron pentru a impiedica ovulatia. Cand incepi sa iei astfel de pilule sau le schimbi pe cele vechi cu unele noi, e posibil ca, in primele luni, sa ai ciclu neregulat, pana se adapteaza organismul.

12. Alte medicamente

Anticoagulantele – ca heparina sau warfarina – pot sa cauzeze cicluri neregulate. La fel si unele antipsihotice sau antidepresive.

Daca experimentezi dereglari ale ciclului menstrual, vorbeste cu medicul ginecolog pentru a gasi cauza si a o trata!

FOTO: Guliver

Citeste si: Invata sa treci cu usurinta peste sindromul premenstrual.