trucuri pentru a invata mai usor

Invatatul nu e treaba usoara. De multe ori trebuie sa acumulezi o cantitate mare de informatii noi intr-un timp incredibil de scurt. Iata opt trucuri pentru a invata mai usor, care s-au dovedit eficiente la studenti, la scriitori, la cei care tin discursuri si lista poate continua.

Prea putin conteaza ce activitate ai, pune aceste tehnici in practica si vei retine mai multe lucruri, fara prea mult stres.

De fapt, studiatul nu reprezinta doar o sarcina de lucru, ci mai multe. Trebuie sa memorezi idei si sa intelegi cum stau anumite lucruri. De asemenea, trebuie sa deprinzi unele activitati, unde mai pui ca fiecare om are propriul sistem de a acumula informatiile si de a le pune in practica.

Aceste trucuri pentru a invata mai usor tin cont de toate acestea. Alege ce ti se potriveste! Mie, una, imi place sa citesc si apoi sa scriu pe o foaie ce am retinut. Sau sa imi fac povesti din informatiile pe care le am de invatat.

Vizualizeaza

Este vorba despre a pune informatii abstracte intr-o imagine. Daca intampini dificultati in a intelege despre ce e vorba in subiect, poti incerca sa vizualizezi in minte datele si obiectele care se regasesc intr-un paragraf. Este o metoda buna de a retine mai usor lucruri noi, mai ales daca ai o memorie vizuala buna.

Repeta

Nu sunt o amatoare a acestei tehnici, dar unora li se pare chiar utila. Nu degeaba se spune ca repetitia este mama invataturii. Citeste o informatie si repet-o de cateva ori, pana o intelegi. La un moment dat, vei crede ca informatia vine de la tine, ca o stiai de multa vreme.

Testeaza-te

Dupa ce inveti o anumita cantitate de informatie si vrei sa vezi cat ai putut retine din ea, testeaza-te. Aceasta este o modalitate buna sa iti dai seama daca reiei invatatul sau treci la alte capitole.

Trucuri pentru a invata mai usor – incearca sa vezi informatiile ca fiind foarte interesante

Suna ciudat, dar sa stii ca are efect maxim. Vei memora mai usor informatiile daca ti se vor parea cu adevarat interesante si demne de impartasit si altora.

Invata si pe altii

Dupa ce ai acumulat cateva notiuni importante, ca sa le retii pentru multa vreme de aici incolo incearca metoda predatului. Sa explici cuiva ce ai invatat tu si sa o faci cat mai bine posibil reprezinta o tehnica excelenta de invatare.

Fa pauze dese

Invata cate un sfert de ora, apoi fa cate o pauza scurta si lasa mintea sa absoarba informatiile acumulate. Daca nu iti permiti sa faci pauze la fiecare cincisprezece minute, incearca sa nu depasesti o ora sau chiar doua fara un mic moment de respiro. Nu de alta, dar dupa cateva zeci de minute, aproximativ cincizeci, creierul nu mai retine informatiile asa de usor. Totul se intampla cu incetinitorul.

Organizeaza-te

Cand trebuia sa ma apuc de invatat pentru examene importante, primul lucru de care ma ocupam era organizatul lucrurilor in jurul meu. Daca era dezordine in camera, aveam impresia ca aceleasi conditii sunt si in capul meu, deci mi-ar fi fost dificil sa “asez” lucrurile noi intr-un spatiu plin si neprietenos. Fa ordine in camera ca sa ai impresia de lejeritate. Haosul este creativ, dar nu si cand e vorba de invatat.

Mananca usor

Daca inainte sa te apuci de invatat iti iei o portie zdravana de preparate consistente, corpul va fi nevoit sa lucrezi intensiv la procesarea alimentelor. Si va obosi. Iar oboseala se va transmite si creierului. Te sfatuiesc ca inainte sa te asezi la invatat sa mananci ceva usor, de exemplu o banana si niste nuci, ca sa ai mai multa energie.

Afla cum sa inveti limbi straine intr-un timp record!

Foto: Guliver