laptop www.andreearaicu.ro

Un CV nu este mai mult decat o hartie imprimata. Atitudinea va face toata diferenta la final. Iti prezentam cateva scenarii problematice + trucuri ca sa faci fata la un interviu de angajare!

Un interviu de angajare este principalul obstacol intre tine si jobul pe care ai pus ochii. Cand obtinerea pozitiei sta numai in puterea ta si esuezi la interviu, este bine sa inveti cat mai repede din greseli, pentru a le evita cu succes pe viitor.

Desi pe moment esti furioasa, neputincioasa si dezamagita peste masura, intelege ca e doar un episod. Si mai ales ca exista solutii pentru fiecare problema in parte…

1. Nu te-ai pregatit temeinic pentru interviu

Scenariu: Un interviu de angajare poate decurge prost din multe motive. Cele mai frecvente sunt intarzierea, vestimentatia si atitudinea nepotrivite, manevrarea telefonului mobil pe parcursul intrevederii si… remarcile negative la adresa jobului anterior. Greseala capitala ramane insa una singura: sa mergi nepregatita la o discutie cu viitorul tau angajator.

Priveste aceasta proba decisiva cu optimism

E inadmisibil sa nu cunosti macar in mare activitatea companiei la usa careia bati.  Acest lucru denota lipsa de interes si superficialitate, care sunt mereu taxate ca atare, pe buna dreptate. De asemenea, e de neconceput sa raspunzi stangaci la intrebarile standard, pe le-ai tot auzit, pe parcursul carierei tale.

Happy end: Exerseaza zilnic, in fata oglinzii, discutia ipotetica pe care o poti avea cu recrutorul sau viitorul tau sef. Intreaba-te si raspunde singura, cat mai bine, pana cand te vei simti cu adevarat pregatita pentru „Ziua Z”.

2. Nu ai fost placuta de la prima vedere

Obstacol: Ca si in cazul unei prime intalniri amoroase, diferenta dintre „accept” si „refuz” este determinata de un factor misterios numit „chimie interumana”. Aceasta se traduce prin conexiunea pe care ai reusit sau nu sa o stabilesti cu cei care ai dat un interviu de angajare. Din motive care iti vor ramane necunoscute, acestia pur si simplu nu te-au placut. Uneori poti controla acest demers, insa adesea e dincolo de puterile sau perceptia ta. Daca esti o persoana introvertita sau timida, sansele tale scad dramatic inca de la primul contact din cauza tracului exagerat.

Sfat: Incearca sa simulezi un asemenea interviu cu o prietena, cu cateva zile inainte de „marea infruntare”. Exista posibilitatea unei imbunatatiri remarcabile. Daca esti timida, aplica si cateva trucuri care te ajuta sa scapi de emotii in timpul unui interviu de angajare!

3. Interviu de angajare: abordarea pesimista 

Problema: Recunoaste ca erai convinsa ca nu vei reusi sa obtii jobul viselor tale si ai mers la interviu din inertie, total lipsita de incredere sau optimism. Practic, ti-ai dat singura foc la valiza. Acest tip de esec se produce adesea dupa o perioada indelungata de inactivitate sau dupa mai multe respingeri succesive.

Solutie: E timpul sa iti schimbi radical mentalitatea si sa privesti fiecare interviu ca pe o experienta urmata de o victorie absoluta. Acesta nu este un cliseu motivational, ci singura modalitate logica de a evita o sabotare „din interior”. Intampina fiecare angajator cu un zambet larg si o strangere de mana ferma. Incearca apoi sa ii convingi de ce ai fi alegerea ideala pentru acest post, evidentiindu-ti elegant, experienta si realizarile profesionale.

 Foto: Thinkstock