Marca unui stil remarcabil

Chiar daca atunci cand ne gandim la Hermes vizualizam legendarele genti, fie ca e vorba de modelul Kelly sau de Birkin, nu putem trece cu vederea faptul ca esarfele create de brandul de lux sunt cele mai faimoase din lume.

Si nu este putin lucru sa intri in istorie datorita unui patrat din matase. Prima esarfa Hermes a fost creata in 1928 si, pentru a puncta momentul, imprimeul a fost inspirat de industria  automobilelor, care in acea perioada tocmai luase avant si devenise astfel un subiect de lifestyle modern. De-a lungul timpului insa, imprimeul esarfelor din matase s-a transformat intr- o opera de arta, atat ca maiestrie a tehnicii de realizare a desenelor si culorilor, cat si datorita colaborarii cu mari artisti ai vremii, intre care si Matisse.

Devenita un adevarat obiect al dorintei, o emblema a rafinamentului, esarfa Hermes a fost purtata de-a lungul vremii de mari pesonalitati precum Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii, Jackie Kennedy, Audrey Hepburn, Maria Callas sau Grace Kelly. Insa la sfarsitul anilor 1980, odata cu aparitia noilor staruri din show biz-ul American, esarfele Hermes au atins un record de neimaginat pana atunci: intr-un singur an au fost vandute peste 1 milion de exemplare, mai precis cate o esarfa Hermes la fiecare 20 de secunde.

Partea cea mai frumoasa la acest accesoriu este versatilitatea. Poti purta esarfa intr-un mod clasic, legata elegant la gat in diverse feluri sau pe cap, intr-un stil hippie, ori pur si simplu pe un umar, prinsa in talie cu o centura fina. Sau la fel de bine o poti purta ca Madonna: artista a aparut intr-un videoclip cu o esarfa Hermes pe post de bustiera. Recunosc, mult mai flatant pentru brandul Hermes mi se pare gestul lui Sharon Stone in Basic Instinct, cand actrita a folosit esarfa ca accesoriu intr-un joc erotic.

In colectia de imbracaminte Hermes pentru primavara-vara 2012, esarfa a fost folosita pe post de batic pentru cap, legat la spate in triunghi, un look care aminteste de filmele din anii ’60 cu Audrey Hepburn. Este surprinzatoare noua abordare a esarfei Hermes, mai ales ca in ultimele doua sezoane aceasta a lipsit cu desavarsire din colectiile feminine, fiind insa mult mai vizibila in colectile destinate barbatilor.

In loc de concluzie, iti sugerez sa te gandesti bine inainte de a-ti cumpara o esarfa Hermes. Aceasta, obligatoriu, trebuie achizitionata din magazinele brandului si trebuie ingrijita cu atentie, pentru ca este o mica piesa de colectie. Avand in vedere ca pretul pentru legendarul patrat din matase incepe undeva in jur de 295 eur si continua pana la 2000 eur pentru o esarfa vintage rara, evalueaza inainte de investitie daca o poti purta la adevarata ei valoare pentru ca e aproape un obiect de arta!

Text: Miruna Micsan, Foto: Guliver