Colectionara de bijuterii

O admir pe Elizabeth Taylor. Pentru ca a fost extraordinar de frumoasa si de stilata, pentru ca se numara printre cele mai fotografiate femei din lume, pentru ca a avut o viata aventuroasa, pentru ca era o actrita talentata.

Dar in primul rand o admir pentru ca, desi este un incontestabil “fashion icon”, nu a fost niciodata o “fashion victim”. S-a remarcat print-un simt  rar al modei si vreme de cateva decenii a fost fidela casei Christian Dior, mai exact directorului artistic al casei, Marc Bohen. A fost, dealtfel, si prima actrita careia i se cerea acordul pentru costume, coafuri si make-up.

Iar ceea ce mi-a placut la ea in mod special a fost pasiunea pentru haine si accesorii. Faptul ca vedea in aceste piese de moda mai mult decat niste obiecte menite a-i pune in valoare frumusetea nativa. De-a lungul timpului, le-a tratat ca pe niste opere de arta, le-a pretuit si a ajuns sa stranga una dintre cele mai importante colectii de bijuterii din lume. Dragostea sa pentru diamante a fost mitica – cele mai multe si mai pretioase piese le-a primit de la Richard Burton, dar apropiatii care ii cunosteau bine aceasta pasiune si stiau ca pietrele o fac fericita, i le daruiau chiar si cand veneau sa o viziteze la spital, in ultimile zile de viata.

Chiar in aceasta perioada, bijuteriile si alte obiecte pretioase colectionate de Elizabeth Taylor – precum cele doua statuete Oscar pe care le-a castgat, tablouri semnate Andy Warhol sau chiar scriptul original al filmului “Pisica pe acoperisul fierbinte” – se afla expuse in Los Angeles, in cadrul unei expozitii organizate de casa de licitatii Christie’s. Puteti admira in galeria foto cateva dintre cele mai frumoase bijuterii pe care le-a purtat de-a lungul vietii actrita.

Text: Radiana Bratu, Foto: Guliver/Sipa Press