Doua tipologii de feminitate

Moda si filmul au fost dintotdeauna o combinatie reusita. S-au influentat reciproc si au inspirat generatii dupa generatii, pastrand viu spiritul unor epoci trecute sau proiectand viitorul in linii indraznete.

Din 2007, de cand America a fost sedusa de amintirea vremurilor sale de glorie readuse in actualitate prin intermediul serialului de televiziune Mad Men, in moda s-a facut simtita tot mai puternic influenta anilor ’50 si inceputului de ani ’60. Designerii au tratat cu atentie sporita liniile, lungimile, formele acelei perioade in care feminitatea – elementul cheie – era sustinuta de un extraordinar simt al cochetariei si de o eleganta aparte.

Elemente din ambele decenii se combina in tinute sofisticate dar simple in acelasi timp si ne introduc doua personaje speciale si semnificative ca tipologii: Betty Draper (interpretata de January Jones) si Joan Holloway (jucata de Christina Hendricks). Costumele pe care le poarta acestea strijina definirea personajelor, punctand doua directii clare specifice perioadei pe care le regasim si in moda prezentului. Betty are o tinuta cuminte, eleganta, impecabila – e modelul de sotie perfecta care sta acasa si creste copiii – in timp ce Joan este senzuala, indrazneata, provocatoare – incarneaza imaginea femeii puternice, descurcarete, de cariera.

Prima poarta fuste plisate sau clos, camasi de matase si bluze fine, pantaloni capri, sacouri cu maneca trei sferturi si guler rotund, trenciuri, manusi si esarfe elegante. Cea de a doua e mai tot timpul imbracata in rochii ultramulate sau fuste crion care ii pun in valoare coapsele si talia de viespe si are adesea un decolteu adanc evidentiat de un corset.

Serialul Mad Men a influentat si moda pentru toamna-iarna 2011-2012. In galeria foto gasesti cateva exemple de pe catwalkurile acestui sezon.

Text: Radiana Bratu, Foto: Guliver