Arhitectii hainelor

Cu ani in urma, cand l-am descoperit pe designerul Hussein Chalayan si i-am citit biografia, am inceput sa privesc hainele, de fapt anumite haine, cu alti ochi. Ma refer la acele constructii vestimentare ce ar putea fi mai mult decat o rochie, o fusta, o bluza sau o jacheta. Cand le privesti ai spune ca pot fi orice altceva decat haine, iar statutul de piese vestimentare il au doar pentru ca acopera un trup.

Cel care a adus moda la un asemenea nivel este Hussein Chalayan, un designer de origine cipriota care s-a mutat in Anglia la varsta de 12 ani si si-a facut studiile la Central Saint Martin. Creatiile sale sunt conceptuale, iar Chalayan este renumit pentru curajul cu care a pasit peste limitele a ceea ce stiam cu totii ca poate fi purtat de un corp uman. El a venit cu inovatii interesante, care au dat hainelor o noua dimensiune: colectia sa de absolvire a fost facuta din materiale in care designerul inserase pilitura de fier si, in timp ce modelele defilau pe catwalk, magneti uriasi in reactie cu pilitura schimbau forma hainelor. Mai tarziu a creat o masa care se transforma intr-o fusta din lemn si o intreaga colectie din hartie de plicuri. Cu timpul, designul lui Chalayan s-a rafinat si hainele sale, desi nu mai sunt atat de ciudate, avand in schimb o simplitate dezarmanta, pastreaza totusi in liniile ferme o alura arhitecturala.

Odata ce atentia mi-a fost atrasa de acesata abordare a modei, am inceput sa caut detalii si designeri pasionati de haine nu numai din perspectiva utilitara, artistica si business ci si tehnologica. Iar unul dintre maestri este Issey Miyake, un nume care s-a remarcat prin designul special si preocuparea pentru relatia dintre haina si corpul uman. Demersul sau artistic s-a bazat pe exploatarea spatiului dintre piesa vestimentara si trupul pe care il imbraca, dupa cum remarca revista Vogue. Ca urmare creatiile sale imbina tehnologia moderna cu traditia, functionalitatea cu designul avangardist, iar liniile lor geometrice il recomanda, de asemenea, ca pe un arhitect vestimentar.

Mai nou, olandezii Viktor Horsting si Rolf Snoeren (Viktor&Rolf) se remarca printre designerii anilor 2000 pasionati de imbinarea modei cu arhitectura. Creatiile lor sunt de asemenea conceptuale insa partea artistica domina abordarea in detrimentul interesului pentru tehnologie. Piesele semnate Viktor&Rolf sunt adevarate costume, sunt intrigante si fascinante in acelasi timp. Nu sunt extrem de usor de purtat si nici nu se adreseaza oricarei femei, ci mai cu seama acelora care vor sa faca din aparitia lor o declaratie, sa transmita un mesaj.

Sezonul acesta, multi designeri au dat o importanta speciala constructiei hainelor. Va propun cateva piese ce mi-au starnit interesul in aceasta toamna.

Text: Radiana Bratu, Foto: Guliver, image.net.