Creatii pentru trup si suflet

Cea de-a 10-a colectie a designerului Ana Alexe, pentru toamna/iarna 2011-2012, se numeste “Acum - imprejurare in care nu exista nici atunci, nici candva, nici mai tarziu" - dupa cum explica si textul invitatiei. Ana Alexe nu propune un stil, ci iti transmite o stare, nu urmareste o tendinta anume, ci le inventeaza si nici nu da verdicte, ci te lasa sa explorezi.

Hainele Anei Alexe spun povesti puternice, abordeaza subiecte tabu si mixeaza misticismul cu sexualitatea, accentele fetish cu detaliile conservatoare, croielile feminine, diafane, cu taieturile rigide. Cum reuseste sa pastreze proportia ideala, echilibrul perfect intre elemente atat de diferite? Este o intrebare care-mi ramane mereu in minte, un motiv pentru a purta constant piesele gandite de ea si de a le redescoperi mereu, cu uimire.

Colectia pentru toamna/iarna 2011-2012 intitulata “Acum”, completeaza cariera designerului care a inceput inca din 2007 cu colectia “Gri”, Pionieri”, “I-Sus”, “Anatomie”, “Impresii”, “Z Print”, “Zestre”, “Cerc” si “Silence”. Fiecare piesa este gandita pentru a fi purtata acum, in acest moment si dupa cum declara chiar Ana, “e misto ca vrei sa-ti cumperi haina si sa o porti la nesfarsit pana se rupe si…nu devine amintire. E si asta o cale…”. Taieturile minimaliste sunt puse in valoare de materialele naturale folosite: stofa, lana, matase, in nuante perfect alese pentru toamna-iarna: negru, rosu, albastru, gri. Detaliile din piele completeaza subtil fiecare piesa din colectie, iar printurile digitale folosesc simboluri si imagini pe matase fina, naturala.

Am cunoscut-o pe Ana exact acum 2 ani si acel moment a fost ca o prima intalnire pe care nu o uiti niciodata. Cred ca as putea descrie si acum toate piesele din colectia  “I-Sus”, felul in care a amenajat spatiul in care erau expuse, accesoriile fine care completau conceptul mistic sic, delicatetea cu care a combinat matasuri si stofe cu simboluri crestine si imprimeuri cu influente biblice.

Da, Ana Alexe este o vizionara, un artist cu un univers interior mult mai extins decat poate cuprinde moda, zona in care a ales sa se desfasoare acum. Dar in acelasi timp, designerul cu studii la Paris, are acel spirit comercial si flerul necesar de a veni in fiecare sezon cu solutii pentru femeile care isi doresc haine frumoase, finisate impecabil, din materiale calitative si la un pret corect.

Text: Miruna Micsan, Foto: Alberto Grosescu, Molecule-f.com