4 lucruri pentru a o tine in forma

Am o grija deosebita pentru accesorii, in special pentru genti. Pentru ca imi cumpar foarte rar genti si doar modele de care sunt sigura ca nu ma voi plictisi prea curand (asta insemnand cel putin 2-3 ani), le ingrijesc astfel incat sa le mentin intr-o forma foarte buna cat mai mult.

Cu alte cuvinte, nu le privesc asemenea unor bunuri de consum pe care le porti de cateva ori si apoi le arunci in cel mai ascuns raft al dulapului. Si, ca urmare, nu-mi plac gentile care arata vintage decat daca sunt vintage. Consider ca o poseta zgariata, tocita sau decolorata inainte de vreme e un semn de neglijenta si, din pacate, poti fi imbracata impecabil – cu o astfel de geanta vei strica tinuta.

Ce poti face pentru ca gentile tale, mai ales cele din piele sa arate bine chiar daca le ai de mult timp:

1. Fii atenta la cute si crapaturi; pielea are tendinta de a se rida, chiar si pielea accesoriilor. Pentru a o mentine in forma e important sa folosesti pentru intretinerea ei, chiar de cand iti cumperi geanta, un ulei special pentru piele. Exista produse specifice pentru diferitele tipuri de piele: lacuita, mata, intoarsa. Aplica-l in foarte mici cantitati pe zonele predispuse la cute si pe manere sau curea pentru ca pielea sa-si mentina elasticitatea.

2. Scoate eventualele pete cu atentie si cu solutii speciale. Nu folosi orice detergent pentru ca e posibil sa distrugi pielea sau sa-i schimbi culoarea pe zona curatata. E important sa folosesti pentru curatare un burete si sa nu insisti extrem de mult pe aceeasi zona.

3. Daca te-a prins ploaia si poseta s-a udat considerabil, nu o lasa la uscat direct in soare si nici nu folosi uscatorul de par ori alte surse puternice de caldura. Acestea usuca prea tare pielea iar pericolul este ca ea sa se cuteze si sa crape. Acelasi lucru este valabil si dupa ce iti speli geanta: usuc-o intr-un mod cat mai natural, la temperatura camerei, intr-un loc unde exista ventilatie si unde nu bate foarte multa lumina ce ar putea-o decolora.

4. Pastreaza-ti gentile in dulap, dar nu le inghesui unele intr-altele pentru ca se vor deforma. Ai putea sa dedici un raft doar pentru genti si, daca la cumparare ai primit si un saculet odata cu geanta, foloseste-l la depozitare. O va feri de zgarieturi. Cel mai bine ar fi sa umpli geanta cu hartie sau cu carpe din bumbac pentru a-si mentine forma.

Text: Radiana Bratu, Foto: Manole Sava