Cinci reguli de aur

I-am admirat totdeauna pe oamenii care stiu sa organizeze petreceri reusite. Nu ma refer la evenimente grandioase, ci la micile si intimele petreceri de acasa. E cu adevarat o arta sa-ti aduni laolalta prietenii (unii dintre ei poate nu se stiu sau se cunosc doar din vedere) sa-i faci sa se simta in largul lor si sa se distreze impreuna.

Am fost la cateva astfel de petreceri: la unele m-am simtit bine, la altele am avut un sentiment de disconfort. Mi-am dat seama ca in cea mai mare parte, reusita unei asemenea seri tine de gazda si de felul in care aceasta se gandeste la detalii. Iata ce am remarcat la petrecerile unde m-am simtit cu adevarat bine:

1. Zona in care se tinea petrecerea, de obicei livingul si bucataria, erau putin schimbate fata de cum le stiam. Piesele de mobilier care se puteau muta cu usurinta fusesera astfel dispuse incat sa nu existe spatii inchise, invitatii sa poata socializa cu usurinta si in acelasi timp sa se poata aseza confortabil.

2. Gazda era tot timpul atenta la invitati, vorbea cu fiecare grup in parte si le facea cunostinta celor care nu se stiau. La petrecerile cu masa, terminase deja de gatit si aranjase masa inainte sa se stranga lumea. E neplacut atunci cand gazda sta in bucatarie spaland vase sau facand mancare; in situatia asta nici invitatii nu se simt confortabil.

3. Cel mai placut sentiment l-am avut cand gazda m-a intampinat aranjata deja de petrecere. Imaginea cuiva care a robotit toata ziua si n-a mai avut timp pentru sine nu e cea mai fericita priveliste pentru cineva care vine in vizita.

4. Atentia pentru gusturile fiecarui invitat in parte este importanta: daca stii care sunt preferintele pentru bautura si mancare ale celor chemati la petrecere va fi mult mai usor sa creezi o atmosfera placuta. Spre exemplu, si asta o spun din proprie experienta, pentru ca nu mananc carne, ma simt destul de stinghera atunci cand sunt invitata la o masa unde toate preparatele servite contin carne. Nu vreau sa jignesc gazda si incerc sa inventez tot felul de scuze, dar nu ma simt confortabil.

5. Casele sunt locuri destul de mici si intime, asa ca o muzica foarte tare daca invitatii prefera sa vorbeasca nu sa danseze, nu ii va convinge sa lase deoparte conversatia ci ii va agasa. Vor cauta un colt unde sa se refugieze pentru a se putea auzi. Totdeauna am apreciat gazdele care nu hotarasc de la bun inceput care va fi cursul petrecerii, lasand invitatilor posibilitatea sa aleaga.

Text: Radiana Bratu, Foto: Guliver