Renunta la lucrurile inutile

Dulapul meu este, probabil, cel mai ordonat dulap din lume. In orice secunda stiu exact unde pot gasi acele piese de care am nevoie. Dar sa nu credeti ca a fost asa dintotdeauna. Am ajuns la aceasta performanta pentru ca multa vreme dulapul meu a fost cel mai dezorganizat dintre cate vazusem in viata mea. Si in acea perioada, lunga dealtfel, aveam tot timpul o problema: nu gaseam niciodata nimic de imbracat. Amalgamul de piese vestimentare din dulapuri cred ca e o problema generala. Avem tendinta de a cumpara lucruri noi, care ne plac, dar nu renuntam niciodata la cele pe care nu le mai folosim. Pentru ca nu ma mai puteam descurca printre vrafurile de tricouri, maiouri, jeansi, fuste si rochii – de marea majoritate uitasem cu desavarsire deci era evident ca puteam trai fara ele -, am decis intr-o zi sa scot totul din dulap si sa-l reorganizez. Mi-a luat un intreg weekend, dar a meritat! Am renuntat la mai bine de jumatate dintre lucrurile pe care le aveam adunate si, ca o surpriza placuta, nu le-am simtit deloc lipsa. Ba dimpotriva, din acel moment mi-a fost mult mai simplu sa-mi construiesc tinute inspirate pentru ca in sfarsit vedeam lucrurile. Iata ce poti sa faci pentru a ajunge la acest rezultat:

 1. Scoate totul, absolut totul din dulap si imparte hainele in doua categorii: cele pe care le-ai purtat in ultima vreme (ultimul an, spre exemplu, este o unitate de masura buna pentru ca include ambele sezoane) si cele de care ai uitat cu desavarsire.

2. Alege dintre hainele de care uitasei piesele care iti plac cel mai mult. Dar rezuma-te doar la cele de care te bucuri foarte tare ca le-ai regasit, cele care nu-ti starnesc o reactie puternica vor sfarsi din nou uitate, daca le tii in continuare.

3. Sorteaza-ti lucrurile marunte pe categorii si cumpara-ti din magazinele de mobila sau design interior separatoare pentru sertarele cu lenjerie, dresuri, sosete. Sint foarte utile si te ajuta sa mentii ordinea.

4. Probeaza toate lucrurile inainte de a te decide pe care le opresti. Este tentant sa le tii pe unele care ti-au ramas mici in speranta ca vei ajunge la silueta pe care o aveai cand le-ai cumparat. Dar de cele mai multe le tii degeaba fiindca intre timp se demodeaza. Mai bine desparte-te de ele si du-te la cumparaturi abia dupa ce ajungi la forma pe care ti-o doresti.

5. Daca gasesti lucruri pe care ti le-ai cumparat in ideea de a le ajusta, dar nu le-ai facut inca modificarile si, in consecinta, nici nu le-ai purtat, e clar ca nu vor ajunge niciodata la croitorie. Ocupa degeaba locul si te vor impiedica sa le vezi mai bine pe celelalte.

6. Cand te-ai decis ce opresti, incepe sa aranjezi hainele in dulap cu atentie. Pune-le pe categorii si, daca ai rabdare, pe culori. Este foarte eficient pentru momentul in care vrei sa-ti construiesti o tinuta. Vei sti exact unde sa cauti o piesa de o anumita culoare.

Daca faci cu rigurozitate acest lucru, de cel putin doua ori pe an, primavara si toamna, cu siguranta vei rosti de mult mai putine ori nesuferita propozitie “nu am cu ce sa ma imbrac”. In plus, cu o imagine mai clara a ceea ce exista deja in dulapul tau, poti face cumparaturi mai eficiente. Vei vedea ca, desi dai mai putini bani pe haine, te imbraci mai divers si mai ingenios.

Si, nu uita: hainele care nu-ti mai sunt folositoare (pe unele poate ca le-ai imbracat o data, pe altele poate ca nici nu le-ai purtat) pot bucura alti oameni. Doneaza-le centrelor sociale sau asociatiilor umanitare.

 Text: Radiana Bratu Foto: Guliver