Pentru o relatie sanatoasa

Alergam zilele trecute prin birou cu lapopul in brate, cautand pe cineva care “se pricepea la calculatoare” si care m-ar fi putut ajuta sa-mi tin in frau computerul razvratit.  Nu mai reactiona la comenzile mele, probabil ca vi s-a intamplat si voua, ca din senin, sa se incapataneze orice i-ai cere. Un coleg mi-a deschis laptopul si, din prima privire aruncata asupra desktopului meu mi-am dat seama ca problema e la mine. Un desktop cu mai multe iconite si foldere nu cred ca vazut vreodata, ca urmare, mi-a tinut o lectie apoi mi-a spus ca data viitoare cand ma mai vede spera sa fie pentru reinstalarea sistemului de operare.

Asadar, fie ca esti utilizator PC sau Macintosh acestia sunt pasii de baza catre o relatie sanatoasa cu calculatorul tau:

1. Antivirus! Virusii nu sunt doar pentru PC; si Macul prezinta aceleasi sensibilitati, informeaza-te si da-i calculatorului “farmacia” de care are nevoie.

2. Partitioneaza hardul! Cel putin 2 partitii sunt obligatorii, una in care sa-ti tii toate programele si aplicatiile de care ai nevoie si cealalta pentru documentele importante. In cazul in care sistemul de operare da semne de nefunctionalitate, doar una dintre partitii (cea in care sunt programele si aplicatiile)  necesita fomatare, datele importante salvandu-se pe cealalalta. In cazul formatarii, gaseste pe cineva specializat.

3. Curata desktopul! Stiu ca e plictisitor sa cauti in tot calculatorul fiecare document de care ai nevoie, dar incarcarea desktopului nu va face altceva decat sa ingreuneze buna functionare.Cu cat mai putine shortcut-uri cu atat mai bine.

4. Ia-ti un hard extern! Locul in care ar trebui sa-ti tii pozele din vacanta sau filmele preferate ar trebui sa fie pe el, nu ai nevoie de ele tot timpul! Hardul extern este mic si usor de luat in calatorii.

5. Nu updata orice! Inainte sa updatezi vreo versiune de Office, Messenger sau orice alt program informeaza-te; e posibil sa faci mai mult rau, nu toate versiunile noi sunt si cele mai bune pentru calculatorul tau.

6. Nu da click pe orice! Sunt mii de linkuri care iti promit bani sau cadouri fenomenale, evita-le total! Este cea mai usoara cale spre a-ti infecta calculatorul.

7. Downloadeaza numai ce ai nevoie! In ultimul timp, cand downloadezi Yahoo Messenger , Google Chrome sau alte aplicatii preiei si alte programe ce vin la pachet, fii putin atenta la optiuni, poti debifa fiecare lucru care nu te intereseaza.

8. Back-up! Este recomandat cel putin o data pe an sa faci un back-up pe un hard disk extern, poti sa o faci cand reinstalezi sistemul de operare.

9. Reinstaleaza sistemul de operare! Macar o data pe an trebuie sa duci calculatorul la un “doctor” si asta pentru ca eu una nu m-asaventura intr-o actiune de asa anvergura. Cu ocazia asta poti ruga persoana de la IT sa-ti faca si back-up.

10. Laptopul este sensibil! Intotdeauna tine-l pe o suprafata tare si neteda altfel nu se ventileaza corect si e foarte posibil sa-l arzi. De altfel un laptop se tine intr-o gentuta sau husa speciala, nu aruncat liber in geanta sau pe bancheta din spate a masinii, altfel nu te mira de ce nu mai merg porturile de USB sau CD ROM-ul.

 Text: Oana Stan; Foto Guliver