semnele lasate de acnee

Daca ai avut mereu cosuri si un ten gras, probabil ca te-ai confruntat deja cu semnele lasate de acnee si ai incercat diverse tratamente care sa te scape de aceasta neplacere. Cu toate acestea, daca rezultate intarzie sa apara, iti poate fi de folos sa descoperi informatiile de mai jos.

Medicul dermatolog Lidia Zegrea, de la la Clinica Derma Expert by Elos Skin& Laser Center, explica in ce conditii apar semnele lasate de acnee, dar si cum acestea pot fi ameliorate si chiar vindecate.

Medicul dermatolog Lidia Zegrea

1. De ce raman semne pe chip chiar daca am scapat de acnee?

„Acneea reprezinta o inflamatie la nivelul glandelor sebacee. Nu orice acnee se vindeca cu semne, insa formele grave, extinse, in care leziunile cutanate sunt de mari dimensiuni, situate profund in piele, se vindeca greu si, de regula, duc la formarea de cicatrici si/sau pigmentare postinflamatorie.“

2. Care sunt factorii care influenteaza acest proces?

„Exista mai multi factori care pot duce la sechele post-acneice, iar cel mai important este severitatea acneei. Formarea de noduli si chisturi presupune o afectare profunda si uneori extinsa a pielii, iar vindecarea acestora se face intr-un mod defectuos, cu formarea de cicatrici subdenivelate (atrofice) sau hipertrofice, uneori cheloide. Este important ca initierea tratamentului sa se faca rapid, cu ingrijirea zilnica si atenta a leziunior cutanate, pentru a preveni aparitia semnelor post-acneice.“

3. Putem scapa de semnele lasate de acnee sau acestea sunt definitive?

„Formele usoare si moderate de acnee, tratate rapid, nu lasa semne permanente. Hiperpigmentarile postinflamatorii, caracterizate prin pete maronii aparute la nivelul zonelor afectate, pot aparea atat in cursul vindecarii leziunilor acneice inflamatorii (mai frecvent la persoanele cu pielea inchisa la culoare), precum si ca reactie nedorita in timpul tratamentului acneei, de unde si necesitatea folosirii de creme de fotoprotectie pe durata tratamentului. Leziunile acneice severe se pot vindeca cu formare de cicatrici, care pot fi atrofice (cel mai frecvent), hipertrofice, si, mai rar, cheloide, extrem de neplacute pentru pacienti si greu de gestionat de catre medicul dermatolog.“

4. Are un rol important alimentatia?

„Cu totii am auzit ca ciocolata, produsele fast-food, lactatele si diverse alte alimente pot creste riscul de a face acnee. Exista o serie de studii realizate in ultimii 50 de ani care au cercetat legatura dintre alimentatie si acnee, insa rezultatele nu au fost categorice. Toate, insa, sustin ideea ca stilul alimentar este important, atat pentru sanatatea tenului, reducerea riscului sau imbunatatirea evolutiei acneei, cat si pentru un echilibru metabolic complet, care, prin complexitatea lui, joaca un rol important in sanatatea corpului, inclusiv a pielii. Este recomandat, astfel, un regim alimentar echilibrat, fara exces de produse rafinate, bogate in calorii si carbohidrati.

Un obicei frecvent intalnit la persoanele care sunt afectate de acnee este extractia si manipularea leziunilor, frecvent incorect realizate, in conditii improprii, care pot duce la inflamarea si suprainfectia acestora si, ulterior, la formarea de cicatrici.“

5. Cum ar trebui sa ne ingrijim ca sa scapam de acnee?

„Consultarea medicului dermatolog si inceperea rapida a tratamentului pentru acnee previne, de cele mai multe ori, formarea a ceea ce numim semnele lasate de acnee. In functie de tipul si de gravitatea semnelor, medicul dermatolog stabileste o schema de tratament personalizata, care, in timp, va duce la tratarea sau ameliorarea urmelor acestei afectiuni cutanate.

Un pacient cu ten acneic, care prezinta sau nu semne post-acneice, trebuie sa respecte o rutina zilnica de ingrijire a pielii, cu produse special destinate acestui tip de ten. Produsele de curatare, de hidratare, cat si produsele de machiaj trebuie sa fie de buna calitate, non-comedogenice, special concepute pentru pielea acneica, astfel incat sa nu agraveze leziunile deja existente si sa previna aparita altora noi. Frecvent, pacientii cu acnee necesita produse de machiaj cu un grad crescut de acoperire, pentru a masca leziunile sau semnele provocate de acnee.“

6. Pe langa rutina de ingrijire, ce proceduri sunt eficiente pentru a indeparta/ameliora semnele lasate de acnee?

„Exista o serie de tratamente care s-au dovedit utile in ameliorarea/tratarea semnelor post-acneice.
Peeling-ul chimic este o procedura eficienta in tratarea hiperpigmentarilor postinflamatorii. Se poate folosi o gama variata de substante chimice (acid glicolic, acid tricloracetic, solutie Jessner, acid salicilic), care in patru-sase sedinte, la interval de doua-patru saptamani, produc exfoliere si amelioreaza discromiile cutanate.

In cazul cicatricilor, tratamentul este, de regula, combinat. In clinica Derma Expert by Elos, personalizam tratamentul in functie de tipul si gravitatea cicatricilor. In cazul formelor usoare, cu putine cicatrici subdenivelate, recomandam proceduri non-chirurgicale precum injectarea subcutanata si intradermica de fillere cu acid hialuronic, care presupune discomfort mic in timpul procedurii si nu necesita perioada de recuperare, dar au efect limitat si necesita repetarea procedurii dupa sase-noua luni.

Pentru formele usoare si medii de cicatrici postacneice, se poate realiza o serie de patru-sase sedinte de tratament laser cu radiofrecventa fractionata Ematrix. Prin stimularea fibroblastilor, inbunatateste reteaua de colagen si elastina si amelioreaza aspectul cicatricilor. Pentru a grabi procesul de vindecare si a scurta perioada de recuperare, tratamentul cu radiofrecventa se poate asocia cu mezoterapia, cu un intens efect de hidratare si regenerare, prin intermediul acidului hialuronic, vitaminelor, aminoacizilor si antioxidantilor din compozitie. In clinica Derma Expert, mezoterapia se realizeaza cu produsele brandului francez Filorga, care au la baza cea mai complexa formula de substante active.

In cazul formelor medii si severe, se poate opta pentru tratament laser CO2 fractionat. In clinica Derma Expert, acest tratament se realizeaza cu cel mai puternic laser CO2 la ora actuala de pe piata, platforma CO2RE. Prin microleziunile provocate profund in derm, se activeaza procesul de vindecare si se stimuleaza sinteza de noi fibre de colagen si elastina, cu ameliorarea pana la disparitie a cicatricilor post-acneice. Perioada de recuperare post-procedura este de 4-7 zile, timp in care pielea se exfoliaza si necesita hidratare intensa. Pentru a accelera vindecarea si o hidratare optima post tratament laser, recomandam asocierea de infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP), terapie cunoscuta sub denumirea de „terapia vampir” si realizata in clinica noastra cu aparatul Cellenis PRP. Plasma injectata la nivelul dermului contine o concentratie mare de factori de crestere, cu rol esential in procesul de vindecare si regenerare al tesuturilor.

Pentru cicatricile hipertrofice sau cheloide, mai rar intalnite, optiunile de tratament includ: infiltratii cu corticoizi, tratament laser CO2 sau excizia chiurgicala.

Toate aceste proceduri necesita perioada de recuperare de aproximativ doua-sapte zile, cu evitarea obligatorie a expunerii la radiatii UV si utilizarea cremelor de fotoprotectie pe toata durata de recuperare, fapt pentru care se recomanda realizarea acestora in perioada rece a anului.“

Acum, ca ai descoperit ce proceduri te scapa de semnele lasate de acnee, te poate interesa si: Cum scapi de firele de par crescute sub piele: metoda care m-a ajutat.

Foto: PR