punctele de grasime de pe fata

In limbaj medical, sunt cunoscute sub numele de formatiuni milia sau milium. Punctele de grasime de pe fata reprezinta o problema estetica de care se lovesc multe persoane, asa ca afla ce sunt si cum poti scapa de ele.

Daca ai observat mici puncte albe pe ten si nu ai idee ce sunt sau crezi ca le poti scoate singura, te inseli. Acestea chisturi epidermice de marimea unei gamalii de ac pot ajunge si pana la 4 mm. Sunt albe, localizate la nivelul pleoapelor, tamplelor si fruntii. De cele mai multe ori, acestea apar grupate si iau nastere prin astuparea mecanica a foliculului pilosebaceu si mai rar a canalului sudoripar, in portiunea sa epidermica.

Din fericire, nu se inflameaza si nici nu produc mancarimi, nu sunt dureroase, ci doar inestetice. Desi se poate crede in prima faza ca punctele de grasime de pe fata sunt formate din sebum, in realitate ele sunt alcatuite din keratina. Din punct de vedere medical, aceste chisturi keratice, spre deosebire de cosurile obisnuite si comedoanele inchise, sunt destul de greu de extras.

Exista doua feluri de milium: primar si secundar. Cel primar este intalnit la copii, iar cel secundar la copii mai mari si adulti. Basicile, arsurile si diverse leziuni pot favoriza aparitia acestora.

Cum se pot indeparta punctele de grasime de pe fata

In general, punctele de grasime de pe fata dispar de la sine, in decurs de cateva luni, locul lor fiind insa luat de altele. La unele persoane sunt mereu prezente. Specialistul in estetica faciala Claudia Avram de la centrul de beauty Perfect Face spune ca pentru a scapa de inesteticele formatiuni, cel mai indicat este sa te prezinti la cosmetician sau la medicul dermatolog, intrucat nu exista medicamente sau creme care sa le indeparteze.

Procedura este una destul de simpla, milium intepandu-se cu un ac special si continutul acestora fiind scos sau cu ajutorul electrocauterului. Traumatismele pielii insa contribuie la aparitia de noi astfel de puncte si de aceea intreaga procedura trebuie facuta in conditii de maxima igiena si cu atentie sporita. Unii dermatologi pot indeparta punctele de grasime de pe fata si cu ajutorul laserului.

Ce poti face ca sa eviti aparitia lor pe ten

Igiena tenului este extrem de importanta, sustine Claudia Avram. Curatarea temeinica si exfolierea blanda a acestuia sunt absolut necesare, astfel celulele moarte vor fi indepartate, iar porii desfundati. Este de evitat incercarea de a scapa de aceste chisturi acasa, prin metoda clasica de stoarcere a cosurilor, deoarece poti leza tesutul sau infecta zona. Dupa extractie, se recomanda o masca de fata calmanta, antiseptica.

Citeste si: Ce este mezoterapia si cum te ajuta sa ai un ten perfect.

Foto: Guliver