viata fericita dupa divort

Viata fericita dupa divort exista! Desi, daca treci printr-un astfel de moment, poate parea ca nu vei merge mai departe, ca nu exista viata dupa despartirea de sotul tau. Conform Your Tango, exista trei pasi pe care sa ii faci ca sa ramai sanatoasa si fericita, dupa un episod traumatic cum este divortul.

Schimbarea face parte din viata, chiar daca de multe ori devenim reticenti sau o respingem cu vehementa. Opunem rezistenta schimbarilor dureroase cum ar fi divortul. Si, pana la urma, poate da cineva vina pe noi?

Da, pentru multi oameni sfarsitul unei casnicii poate fi resimtit ca sfarsitul vietii. Insa exista viata fericita dupa divort, chiar daca…

… chiar daca viata pe care ai avut-o ca persoana casatorita, planurile pe care ti le-ai facut se schimba dramatic, atunci cand afli ca divortul este inevitabil.

Un studiu realizat de Carol Dweck si Lauren Howe a constatat ca oamenii ce au reusit sa isi separe identitatea de sentimentul de respingere ce se simte la divort sunt cei ce au trecut mai repede peste sentimentul de esec. Ba chiar au invatat din greseli si au stiut ce comportamente sa nu repete in viitoarele relatii de cuplu. Si asta pentru ca nu au vazut divortul ca pe o respingere personala, ca pe un defect personal.

Viata fericita dupa divort este posibila daca ne re-examinam credintele legate de defectele noastre, senzatia de vinovatie, sentimentele de respingere. Iata, deci, conform specialistilor, ce reguli sa urmezi dupa o despartire de sotul tau:

  1. Asuma-ti responsabilitatea (nu vina!) daca vrei o viata fericita dupa divort

Este vital sa faci diferenta intre a-ti asuma responsabilitatea pentru greselile tale si a nu iti asuma intreaga vina atunci cand apare o despartire. Nu te ajuta cu nimic sa ramai impotmolita in sentimentul de vina.

Alege-ti o “Echipa” de suport daca divortezi. Avocat, terapeut, mediator – orice ai nevoie intr-o lupta, orice te-ar putea sprijini.

  1. Viata fericita dupa divort e posibila daca preiei controlul

Preia controlul asupra propriilor tale decizii – stiu, pare ca va fi greu, pentru ca totul se impartea la doi, dar vei reusi si te vei simti minunat. Tine minte ca felul in care actionezi acum, in momentul divortului, e esential in a trasa limitele dintre tine si fostul tau sot.

Intelege pe de alta parte ca nu poti sa-ti controlezi sotul. Singura modalitate de a renunta la o parte din stres este sa accepti ca el tau actioneaza cum simte si asta e in afara controlului tau.

  1. Invata sa pierzi controlul si sa lasi karma sa lucreze pentru tine, pentru o viata fericita dupa divort

Nu iti petrece timpul incercand sa il faci pe sotul tau sa sufere sau sa ii platesti “relele facute”. Vei pierde energie si timp, vei castiga stres. Si asta nu este cheia catre o viata fericita dupa divort.

Concentreaza-te asupra vietii tale si asupra copiilor tai si da-i voie divinitatii sa le aseze pe restul. Cand renunti la factorii de stres in plus, vei vedea ca divortul e mai putin terifiant decat ai crezut. Si vei gasi un nou capitol. Vei gasi viata fericita dupa divort!

Citeste si: Motivele gresite de despartire: reguli in relatia de cuplu

Foto: Guliver