traumele emotionale

Traumele emotionale, desi in trecut, ne pot afecta prezentul si viitorul. Iar pentru unii dintre noi este greu sa treci peste abuzuri si suferinte. Daca poti ajuta si daca vrei sa ajuti pe cineva apropiat sa nu mai fie negativist si sa vada lumina de la capatul tunelului, descopera ce poti face!

Bagajul emotional. Uh, pana si expresia aceasta suna grea, coplesitoare. Si asa se simte! Traumele emotionale se aduna, se sedimenteaza si uneori se inmultesc sau se agraveaza in timp. Multi dintre noi avem putine suferinte. Multi avem multe. Daca un apropiat sufera, il poti ajuta sa mearga mai departe.

Traumele emotionale ne conduc vietile. Nu ne dam seama de asta, insa, cu cate experiente negative si suferinte am adunat, cu cate abuzuri emotionale sau fizice, ori sexuale am indurat, cu atat este mai greu sa mergem mai departe.

Cu cat bagajul emotional al unui om este mai greu, cu atat ramane mai putin spatiu (si energie) de gestionat alte experiente. Fiecare are o capacitate limitata de energie, iar traumele emotionale mereu declanseaza suferinte, ceea ce duc la o risipa de resurse interne.

Cum ajuti pe cineva sa gestioneze mai bine traumele emotionale

Pentru a oferi o mana de ajutor sau sustinere in batalia cu trecutul, trebuie sa fii acolo. Specialistii de la Love Panky te sfatuiesc sa faci urmatoarele lucruri:

  1. Actioneaza! Faptele spun mai multe decat cuvintele

Oamenii cu bagaje emotionale mari stiu bine ca valoarea cuvintelor este scazuta. Li s-au promis multe si au primit la schimb dezamagiri si durere. Au tot auzit promisiuni insa nimic nu s-a schimbat. Asa ca dovada iubirii supreme sta in faptele tale.

Cu cat arati cine esti, cu cat o persoana traumatizata emotinal va sti ca poate avaa incredere in tine, cu atat viata alaturi de tine nu va fi inca o trauma de dus.

  1. Vezi dincolo de reactiile exagerate!

Oamenii ce au trecut prin traumele emotionale ale trecutului tind sa exagereze sau sa reactioneze exagerat. Si asta pentru ca nu mai pot duce multe. Nervii lor sunt intinsi la maximum. Nu au nevoie de inca o greutate de gestionat.

Desigur, nu trebuie sa duci tu bagajul! Daca nu poti, nu poti. Insa, daca spui ca vei fi alaturi de o persoana instabila emotional, nu ii da motive sa se simta mai rau decat o face. Nu o pedepsi pentru ce a patit si va invata ca exista metode mai productive de a gestiona declansatorii emotionali decat sa isi piarda cumpatul cu cei apropiati.

  1. Fii tu suportul la nevoie!

Oamenii carora traumele emotionale le-au schimbat viata s-au obisnuit sa fie ignorati sau anulati. Fii exceptia! Fii onest, autentic si ofera un umar la greu. Daca nu vei face tot ce au facut cei din viata lui, experienta prezenta va diminua experientele trecute.

  1. Incurajeaza-l pe cel de langa tine sa isi descarce sufletul

De multe ori caram un bagaj emotional prea mare. Atat de mare incat avem nevoie sa ne spunem durerea cuiva. Sa gestionam ceea ce traim, plangand pe umarul cuiva.

Incurajeaza-ti partenerul sau partenera sa vorbeasca despre ceea ce simte. Asculta fara sa judeci si astfel il vei ajuta.

  1. Inceteaza sa faci lucrurile care il intorc in trauma

Psihoterapia ajuta in a constientiza ce s-a intamplat in trecut. Insa, daca traumele emotionale sunt atat de puternice si pacientul este intors mereu in trauma si o retaieste, ramane tot in trecut si nu merge mai departe.

Scopul terapiei este sa rationalizeze experientele trecute . Uneori, insa, nu exista solutii, finalitate la ceea ce a provocat o trauma. Pe masura ce se vorbeste despre aceleasi traume, cel care le-a trait se va simti prins, blocat.

  1. Stai departe daca ai nevoie

Uneori, cand ai o partener de viata caruia traumele emotionale i-ai schimbat viata, poate fi dificil sa gestionezi tot ceea ce simte el sau ea.

Si cel ce a fost abuzat si cel ce ii sta alaturi trebuie sa invete acceptarea si iertarea asa incat sa nu se intoarca mereu pe acelasi drum, pe acelasi pattern.

  1. Traumele emotionale pot fi atat de puternice incat unii oameni nu pot fi salvati

Multi oameni nu vor sa renunte la traumele emotionale. Nu este vorba de un bagaj emotional in cazul lor, ci de o carja pe care se sprijina. Pe care se sprijina ca sa nu mearga mai departe. Exista oameni care prefera sa ramana blocati, care nu isi asuma responsabilitati.

Trebuie sa stii ca pana si cele mai toxice comportamente pot fi benefice pentru anumiti oameni. Daca tu incerci sa ajuti pe cineva sa isi invinga traumele emotionale insa persoana aceea cauta scuze sau nu isi doreste sa mearga mai departe, cel mai bine este sa iti vezi de viata ta. Pentru ca tu devii motivul pentru care persoana aceea nu incearca sa se vindece.

  1. Daca faci o promisiune, pastreaz-o!

De multe ori, persoana care a trait abuzuri emotionale a fost dezamagita. Deci, daca promiti ca vei fi acolo, ca vei oferi ajutor, continua sa demonstrezi ca orice a fost in trecut nu se va repeta in prezent.

Demonstreaza tu ca mereu exista ceva bun. Ca indiferent prin ce a trecut, nu va fi ceea ce o va trage in jos. Fii tu motivul pentru care ea se simte in siguranta.

Citeste si: Ai fost neglijata emotional in copilarie de catre tatal tau? Descopera cum te afecteaza acum!

Foto: Guliver