idila emotionala

Sa inseli intr-o relatie nu este etic, indiferent care sunt motivele, scrie elitedaily.com. Cu toate acestea, sa inseli in relatie nu inseamna doar sa te culci cu altcineva, ci poate fi vorba si despre o idila emotionala, care, potrivit psihologilor, este mult mai dureroasa. 

Studiile arata ca tot mai multi oameni aleg sa isi insele partenerul sau partenera de viata in zilele noastre, iar acest lucru se intampla din cauza tehnologiei si a numeroaselor cai de comunicare pe care cei mai multi le au la dispozitie. Sa te culci cu altcineva atunci cand esti implicata intr-o relatie inseamna propriu-zis sa inseli, insa idila emotionala este la fel de dureroasa si lasa semne adanci in suflet.

Idila emotionala poate duce la despartire

Doar pentru ca lucrurile nu se intampla la nivel fizic, acest lucru nu inseamna ca impactul emotional este mai putin puternic sau ca esti mai putin vinovat. Potrivit oamenilor de stiinta, infidelitatea emotionala lasa rani mai adanci decat idila fizica.

Intr-un studiu publicat in revista Archives of Sexual Behavior, 63894 de homosexuali, lesbiene, bisexuali si heterosexuali au fost intrebati care dintre cele doua aventuri i-ar rani mai mult.

Un procent de 54% dintre barbati au raspuns ca ar fi mai afectati daca o femeie ar avea o aventura fizica decat una emotionala. Femeile s-au aflat la polul opus, un procent de 54% dintre participantele la studiu au raspuns ca ar fi mai afectate daca un barbat ar avea o aventura emotionala. Barbatii bisexuali si femeile bisexuale nu difera cu mult, diferenta intre cele doua categorii fiind de trei procente in favoarea idilelor emotionale. 32% dintre barbatii gay si 34% dintre femeile lesbiene au raspuns ca ar fi mai afectati de o idila emotionala.

Deoarece nu exista nicio definitie clara a ceea ce inseamna infidelitatea emotionala, poate fi destul de greu sa se ofere o explicatie, dar, cu toate acestea, exista cateva teorii oferite de psihologi.

Daca ai nevoie de atentie si iti doresti sa obtii acest lucru de la altcineva, se poate vorbi despre infidelitate emotionala

Psihologii sunt de parere ca foarte multe persoane nu se mai simt implinite in relatie sau se simt neglijate si din aceasta cauza au tendinta sa caute atentie in alta parte. Nu este vorba despre o relatie fizica, insa toate acele gesturi care duc la infidelitate emotionala pot lasa rani adanci in sufletul persoanei inselate.

Cum te-ai simti daca partenerul tau ar avea o aventura emotionala? Te doare? Atunci nu-i fa asta!

Potrivit lui Chris Armstrong, life coach, o relatie emotionala este o relatie intre doi oameni care imita apropierea si intimitatea unei relatii, chiar daca intre cei doi nu exista un contact fizic. Acest lucru poate fi confundat cu prietenia, insa Armstrong este de parere ca intimitatea verbala, fizica sau emotionala nu trebuie sa aiba loc in exteriorul relatiei.

Desi nu se poate da o definitie clara pentru infidelitatea emotionala, psihologii sunt de parere ca aceasta difera in functie de reactia partenerului/partenerei de cuplu. De exemplu, poti sa ai o relatie platonica cu un prieten sau cu o prietena apropiata, fara sa investesti sentimente si fara sa apara in discutie intimitatea emotionala.

Infidelitatea emotionala poate insemna comunicarea intima cu o persoana, care atinge un varf culminant si are potential periculos. Ca atare, persoana care comite infidelitatea emotionala se simte ca si cum este bine sa pastreze acest lucru secret fata de persoana iubita.

Din moment ce infidelitatea emotionala este greu de explicat, este bine sa te intrebi cum te-ai simti daca acest lucru s-ar intampla cu tine. Cum ai reactiona daca ai afla ca partenerul tau face asa ceva? Daca nu iti place ceea ce simti si ai tendinta sa te superi, atunci ceea ce faci este gresit, spun psihologii.

Iata si un articol despre ce se intampla cand flirtul duce la inselat!

Foto: Guliver