mituri despre BDSM

BDSM include o serie de practice sexuale, printre care sadomasochismul. Odata cu aparitia filmului “50 Shades Darker”, practicile sexuale netraditionale sunt pe buzele sau, cel putin, in mintea tuturor. Dar ce e adevarat din ce se spune si ce sunt doar mituri despre BDSM?

BDSM este un termen ce denota o gama larga de practici sexuale, incluzand jocuri de rol, dominanta, subordonare, constrangere, sadomasochism. BDSM este prescurtarea denumirii din limba engleza “Bondage & Discipline, Dominance & Submission, Sadism & Masochism”.

Potrivit Psychologytoday.com, Erika Mitchell James, autoarea trilogiei “Fifty Shades of Grey”, “Fifty Shades Darker” si “Fifty Shades Freed”, a deschis, prin cartile sale, niste teme de discutie despre identitatea sexuala. Fara sa o considere o autoritate in materie de sexualitate si fara sa promoveze lucrarile autoarei, cei de la Psychologytoday spun ca ea scos din sfera tabu lumea celor care practica BDSM, la fel cum Freud a adus in prim plan sexualitatea, in epoca sa.

Aducerea in atentia tuturor a acestor practici si orientari sexuale duce la demontarea unor mituri despre BDSM. Cele mai frecvente intrebari sunt: ce fel de oameni practica BDSM? Acesti oameni provin din familii in care au fost abuzati? De ce ar practica cineva BDSM? BDSM inseamna abuz? Relatiile BDSM sunt reci, distante sau abuzive? Ce fel de sentimente experimenteaza adeptii BDSM inainte, in timpul si dupa actul sexual?

Ca sa raspunda celor mai frecvente intrebari si ca sa afle care dintre ele sunt mituri despre BDSM si care sunt adevaruri, Psychologytoday a facut un mic studiu, pe 200 de oameni care practica BDSM.

Mituri despre BDSM: cele mai frecvente nelamuriri si raspunsurile la ele

1. De ce ar vrea cineva sa practice BDSM? Ce sentimente ofera?

Una dintre intrebarile adresate participantilor la studiu cu scopul de a demonta cateva mituri despre BDSM a fost despre motivatia personala a celui care adera la aceste practici. De asemenea, li s-au cerut detalii despre sentimentele avute inainte, in timpul si dupa o experienta BDSM. Multi dintre repondenti au spus ca au fost emotionati si entuziasti inainte de experienta, ca au simtit incantare si placere in timpul experientei BDSM si o conexiune profunda cu partenerul de sex dupa experienta avuta, dar ca s-au simti si mai puternici si mai autentici.

2. Cei care adera la BDSM au fost abuzati in copilarie?

Cei care au condus studiul nu au gasit diferente de traume din copilarie (neglijenta, parinti divortati sau separati, participare la abuzarea unuia dintre parinti sau parinti alcoolici) la cei care practica BDSM si cei care nu practica.

3. Ce fel de personalitati au cei care practica BDSM?

Cei care sunt adepti ai jocurilor sexuale de dominanta, subordonare, constrangere si masochism sau sadomasochism sunt persoane mai deschise la noi experiente. In rest, la testele de personalitate au reiesit a fi personalitati “tipice”, adica standard sau normale.

4. Relatiile persoanelor BDSM sunt mai distante sau mai abuzive?

Unul dintre cele mai des intalnite mituri despre BDSM este ca cei care practica aceste roluri nu au relatii normale de cuplu. Dar studiul arata ca, dimpotriva, nu sunt diferente semnificative intre cei care practica BDSM si cei care nu. Se confrunta, la fel ca ceilalti, cu anxiozitati si atasamente in relatiile lor.

Pe scurt, concluzioneaza studiul, multe dintre lucrurile pe care le auzisei pana acum despre dominare sexuala si sadomasochism sunt, de fapt, numai niste mituri despre BDSM. Cei care folosesc aceste practici sexuale o fac pentru placere, nu pentru ca ar avea o anumita patologie sau experiente traumatizante.

Potrivit publicatiei, trilogia “The Fifty Shades” face un deserviciu comunitatii BDSM prin portretizarea lui Christian Grey ca un personaj incapabil de intimitate in afara sadomasochismului, din cauza abuzurilor la care a fost supus in copilarie. Acelasi efect negativ il are si caracterizarea altor personaje ca fiind stigmatizate si cu comportamente patologice. In realitatea, singura diferenta dintre adeptii BDSM si ceilalti este faptul ca au o mai mare deschidere catre noi experiente.

FOTO: StockSnap

Citeste si: 7 filme erotice care sunt mult mai bune ca 50 Shades of Grey.