relatia se termina

Ar trebui sa ramai alaturi de iubitul tau cand stii ca esti intr-un cuplu care nu are viitor? Daca stii ca relatia se termina si nu o sa fii mereu cu el, cum isi doreste, ce alegi sa faci? Te implici sentimental mai departe sau doar te distrezi?

De obicei mergem la intalniri romantice ca sa gasim un partener de cuplu pe termen lung. Dar ce se intampla cand realizezi ca relatia se termina altfel decat isi dorea partenerul tau? Ce faci cand iti dai seama ca actuala relatie de cuplu nu este ceea ce iti doresti?

De cele mai multe ori, alegi sa termini relatia pentru ca investesti timp si sentimente intr-o situatie despre care stii ca are zilele numarate.

Si totusi, exista oameni care, desi stiu ca relatia se termina curand, aleg sa ramana alaturi de parteneri si sa se bucure de timpul si experientele traite impreuna, atat cat se poate. Altii, nu au curaj sa rupa o relatie, desi are termen de expirare.

Pana la urma ce abordare este mai buna? Ce au de spus specialistii? Ce ar trebui sa faci cand relatia se termina deja in mintea ta? Specialistii de la Bustle sustin ca trebuie sa iti pui urmatoarele intrebari, pentru a-ti da seama ce abordare functioneaza pentru tine si partenerul tau:

Care este scopul relatiei?

Uneori, relatiile dureaza o viata. Alteori, doar un anotimp sau o luna. Daca scopul tau este sa ai un companion cu care sa petreci timp (limitat), chiar si o relatie cu data de expirare te poate implini.

Ce isi doreste partenerul tau?

Chiar daca tu accepti sa ramai cand stii ca relatia se termina curand, poate iubitul tau si-ar dori altceva. Daca el isi doreste o relatie pe termen lung, cel mai bine este sa fii sincera. In acest caz, sa te desparti de el.

Daca ramai, nu faci altceva decat sa ii spulberi sperantele mai tarziu. Daca nu esti sigura ca el este alesul, mai bine fii onesta si mergeti fiecare pe drumuri separate.

Daca relatia se termina si nu te desparti, veti avea resentimente?

Stii ca iubitul tau actual nu este alesul tau. Daca stii ca relatia se termina la un moment dat, dar alegi sa nu te desparti acum, vei ajunge sa il urasti si, mai mult, te vei uri pe tine insati mai tarziu.

Atunci cand prioritizezi frica de singuratate si nu intuitia care iti spune ca ar fi bine sa cauti alt partener, vei pierde increderea in capacitatea ta de a avea grija de tine. Vei regreta intreaga experienta si efectul ei asupra vietii tale.

In ultima faza, cand nu renunti la un partener de care nu esti sigura, atunci cand trebuie, vei asocia iubirea cu slabiciunea, si nu cu puterea. Iti esti datoare tie sa vorbesti cu partenerul tau si sa vedeti macar daca puteti repara ceea ce nu functioneaza.

Te auto-sabotezi ratand alte oportunitati?

Atunci cand stii ca o relatie se termina, dar alegi sa ramai in ea, nu faci altceva decat sa te impiedici sa gasesti iubirea adevarata, sustin terapeutii in relatii de cuplu. Asigura-te ca aceasta relatie merita sa sacrifici potentialele viitoare relatii.

De ce crezi ca va veti desparti?

Daca tu crezi ca aceasta relatie se termina din motive logistice – sa zicem ca un partener se muta – este posibil ca legatura sa fie totusi una sanatoasa, care te implineste.

Insa daca nu vrei sa ramai alaturi de iubitul tau pentru ca are trasaturi indezirabile pentru tine sau pentru ca te tine pe loc, atunci probabil ca nu esti atat de fericita cat meriti.

Faptul ca realizezi ca relatia voastra nu are viitor este bazat de cele mai multe ori pe o incompatibilitate serioasa. A ramane alaturi de partenerul de care nu esti sigura inseamna sa ramai intr-o dinamica nesatisfacatoare, care nu te implineste. Lipsa fericitii acestei relatii, lipsa sensului iti va afecta viitorul.

Mai poti sa oferi tot ce ai mai bun acestei relatii de cuplu?

Daca constati ca esti intr-o relatie ce se va destrama si asta te determina sa profiti de ea acum, acesta poate fi un avantaj. Daca insa finalitatea relatiei te face sa devii pasiva in raport cu partenerul de cuplu, nu esti dreapta nici fata de el, nici fata de tine.

Pe termen lung, spun specialistii pentru Bustle, a ramane intr-o relatie fara sens va cauza multa durere.

Ce te-ar face mai fericita?

De fapt, este cea mai importanta intrebare daca relatia se termina. Esti mai fericita sa ramai sau ai fi mai fericita sa pleci?

Atunci cand o relatie de cuplu nu te mai face fericita, atunci cand crezi ca ti-ar fi mai bine singura, stii la nivel subconstient ca nu exista viitor impreuna, insa, de teama, alegi sa ramai. Mai bine intreaba-te de ce alegi sa ramai, pentru un confort temporar si o durere pe termen lung!

Citeste si: 5 semne ca esti cu partenerul potrivit, dar nu la momentul potrivit

Foto: Guliver