necazuri la birou

Ai necazuri la birou pentru ca sefa ta nu te apreciaza? Munca in echipa poate fi adesea ruinata daca superiorii ierarhici nu sunt cel putin la fel de buni precum oamenii din subordine. Descopera ce te sfatuiesc psihologii sa faci daca ai probleme cu sefa ta. Ce poti face atunci cand un sef distruge cu o singura decizie munca de saptamani ai unei echipe intregi?

Leadershipul implica faptul ca seful, coordonatorul joaca un rol important in munca in echipa. El ajuta mecanismul sa mearga ca uns, ajuta subalternii sa mearga inainte. Adesea, insa, un sef poate distruge coeziunea echipei si munca productiva. Adesea, un sef nu promoveaza evolutia echipei, ci dimpotriva, saboteaza performanta angajatilor, uneori chiar ajungandu-se la ruina. Ce se intampla cand exista necazuri la birou si coordonatul de echipa este cel care declanseaza problemele?

Psihologii de la Psychology Today te sfatuiesc ce poti face cand ai probleme cu sefa ta si cand ai adesea necazuri la locul de munca, din cauza liderului de echipa. Daca sefa nu te apreciaza, daca sefa te saboteaza ori saboteaza intreaga munca in echipa, exista cateva variante in care ea poate opera, in deterimentul rezultatului.

Adesea echipele, sub diversele conduceri, datorita tehnicilor diferite de leadership, inceteaza sa functioneze optim. Coeziunea unei echipe, eficienta la locul de munca, energia de la job, toate au de suferit daca nu exista un lider bun. Ce necazuri la birou poate aduce un sef fara skilluri de leadership? Descopera mai jos:

  1. Pot exista probleme cu sefa ta daca ea favorizeaza alti angajati, fara merit

Daca anumiti angajati sunt favorizati si ceilalti sunt aspru criticati, dinamica in echipa are de suferit. Un lider care mai intai blameaza vorbitul neintrebat in cazul unei persoane si mai apoi felicita spontaneitatea altui angajat preferat va lasa impresia de instabilitate. Subalternii vor simti ca nu pot avea incredere in el devremece ia decizii contradictorii.

Daca ai acest gen de lider si daca sefa nu te apreciaza, in general, atitudinea ei se va intoarce la polul opus. Ea poate favoriza angajatii criticati deodata, fara motiv si poate blama pe aceia care erau preferatii echipei. O astfel de atitudine toxica la locul de munca caracterizeaza un sef de echipa incapabil. Adesea, oamenii din echipa nu vor sti daca sunt printre preferati sau dimpotriva, in cercul de persona non grata a sefului. Astfel, echipa se distruge si oamenii nu mai lucreaza impreuna.

  1. Apar necazuri la locul de munca daca liderul cauta greselile cu lupa

Atunci cand ai probleme cu sefa ta, eficienta si calitatea muncii tale au de suferit. Daca sefa nu te apreciaza sau cauta din adins greseli in sarcinile tale, ai de a face cu un lider de echipa incapabil. In loc sa seteze directive sau sa se concentreze pe a optimiza performanta, liderul cauta mereu greseli si critica dur fiecare eroare.

Exista chiar o denumire pentru genul de sef care aplica astfel de tehnici de leadership: se numeste Management Activ prin Excludere. Atunci liderul se focuseaza doar pe aspectele negative si nu incurajeaza deloc rezultatele pozitive sau performanta laudabila. Rezultatul este faptul ca o astfel de atitudine toxica la locul de munca creeaza o anxietate de performanta printre anagajati. Ei vor trai in alerta, fiind ocupati sa se uite mereu peste umar, sa vada daca nu sunt urmariti, consumandu-si astfel energia pe care ar putea investi-o in a rezolva un task.

  1. Pot fi necazuri la birou daca seful neglijeaza sarcinile de conducere

Sefii carora le lipsesc tehnici de leadership creeaza multe necazuri la birou. Un sef capabil reprezinta simbolul echipei. Un lider este membru activ al echipei. Daca seful nu are un program clar, este frecvent absent sau indisponibil, daca este dezinteresat sau plictisit in sedinte sau la discutiile de echipa, sunteti sabotati chiar de liderul vostru.

  1. Cum trebuie, de fapt, sa functioneze optim munca in echipa?

Specialistii de la Psychology Today spun ca exista solutii pentru a nu se ajunge la necazuri la birou. Munca de echipa poate functiona mai bine daca liderul stie sa conduca subalternii:

  • Daca seful construieste o echipa sudata, daca se dedica pe atinge targetul echipei, daca se concentreaza pe misiunea si valorile echipei, daca demonstreaza fairplay si tratament egal al angajatilor sai, liderul va avea succes.
  • Un lider de calitate se concentreaza pe performanta pozitiva, ofera feedback de calitate si recompense, folosindu-se de erori ca fiind lectii de invatat, pentru a construi echipa mai pregatita, mai capabila.
  • Un lider bun nu va crea necazuri la birou, nu va sabota lucrul in echipa. Dimpotriva, un sef bun este participant in echipa, este prezent si implicat, dezvolta noi metode de functionare, descopera resursele si suportul necesar fiecarui anagajat, munceste cot la cot cu ei. Un sef bun va promova mereu propria echipa in mediile externe.

Citeste si: Cum sa te faci indispensabila la birou. 7 strategii de cariera

Foto: Guliver