Invata cum sa stai corect atunci cand meditezi

In meditatie, cel mai important este sa stai confortabil, dar sa ai o postura corecta. In functie de tipul de meditatie pe care vrei sa il abordezi, poti schimba si felul in care te asezi. Insa cea mai intalnita postura pentru astfel de practici este cea in care stai cu spatele drept si picioarele incrucisate. Celebra pozitie a lui Buddha.

Daca esti incepatoare, alege un scaun care te obliga sa stai cu posteriorul usor ridicat in spate. Initial nu este necesar sa iti incrucisezi picioarele – mai ales in cazul in care nu ai flexbilitatea necesara – in timp te vei obisnui. Daca inca iti este greu sa abopti o astfel de postura, alege una apropiata de aceasta.

Iata cativa dintre pasii necesari de urmat atunci cand vrei sa ajungi la pozitia ideala:

1.      Asaza-te pe un scaun fara spatar sau pe jos, cu picioarele incrucisate – te va ajuta sa reduci nevoia de a te rezema.

2.      Pune palma dreapta peste cea stanga si mentine-le pe ambele orientate in sus. Degetele sunt usor arcuite spre tavan, dar palmele desfacute – practic iti lasi campul energetic deschis.

3.      Spatele ramane drept, dar nu incordat. In acest fel energiile vor circula libere prin corpul tau.

4.      Un truc la care e bine sa apelezi in timp ce meditezi: incearca sa tii limba in spatele dintilor de sus. Acest lucru va diminua productia de saliva si nici nu iti va da senzatia de gura uscata.

5.      Capul este aplecat in fata, cu barbia putin coborata spre sol – si privirea va fi putin orientata in jos – acest lucru te va ajuta sa te concentrezi mai bine si sa nu te lasi distrasa de elemente perturbatoare din jurul tau.

6.      Ai grija sa nu inchizi ochii, dar nici sa nu ii lasi deschisi. Acestia ar trebui sa fie usor deschisi, ca si cand ai vrea sa iti privesti nasul. Daca ochii raman deschisi iti va fi greu sa te concentrezi, iar daca ii inchizi complet, risti sa adormi.

7.       Mentine coatele departe de corp pentru a permite aerului sa circule in jurul tau.

Din acest momentul totul depinde doar de tine si de vointa ta. Nu te grabi, ai rabdare cu tine si in timp te vei bucura de rezultate.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver